​​Primele semne că Euroins are probleme şi că există o potenţială stare de insolvenţă au apărut la finalul unei analize a ASF care a durat șase luni, susține Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară, într-un interviu pentru Agerpres.

EuroinsFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Am avut 17 controale în perioada 2022 - 2023 la Euroins”

El a precizat că Euroins a avut probleme de solvabilitate şi a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la şase şi nouă luni, analiză care a implicat calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare şi care s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă.

„Avem patru categorii. Era, în categoria 4, singura societate încă într-o monitorizare intensă, datorită cotei de piaţă pe care o avea pe RCA. Fiind în această categorie, a fost controlată şi monitorizată aproape continuu, atât din supraveghere, cât şi din control, din conduită din zona de petiţii. Am avut 17 controale în perioada 2022 - 2023 pe această societate, soldate cu 26 de sancţiuni, aşa cum am şi comunicat, amenzi de peste 16 milioane lei în total date societăţii. Au fost de la abateri minore, la sancţiuni cu amendă. Li s-a dat planul de măsuri, planul de redresare. A fost o evaluare a activelor şi pasivelor tuturor companiilor de asigurări, un exerciţiu european, Balance Sheet Review. În urma acestui exerciţiu, rezultatele au fost publicate în ianuarie 2022 pe site-ul autorităţii. Euroins a avut probleme de solvabilitate, a intrat într-un plan de redresare pe parcursul anului 2022, care s-a închis prin analiza datelor societăţii la iunie şi la septembrie 2022. O analiză foarte complexă, care a implicat şi calcule actuariale şi analize ale contractelor de asigurare, care, aşa cum v-am spus, s-a soldat cu constatarea stării de insolvenţă a societăţii”, a spus Valentin Ionescu.

„O cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă”

Directorul ASF a subliniat că o cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată, iar Euroins a avut 95%-96% pondere în portofoliu RCA, şi şi-a exprimat speranţa că, în a doua parte a anului, piaţa de RCA se va reaşeza.

„O cotă mare de RCA pentru o companie de asigurări poate deveni o problemă la un moment dat, dacă societatea nu este corect capitalizată. Aşa cum spuneam, un portofoliu cum a avut City şi cum are Euroins, de peste 90% RCA, Euroins chiar mai mult, a avut 95-96% pondere în portofoliu RCA, este un portofoliu care necesită tot timpul un capital de solvabilitate, cash, având în vedere daunele care apar continuu şi daunele care trebuie plătite asiguraţilor societăţii. Ca urmare, într-o societate de genul acesta este dificil să aplici şi legea rezoluţiei. Niciun instrument de rezoluţie nu este aplicabil unei societăţi care are peste 90-95% în portofoliu RCA, tocmai pentru că acest tip de asigurare este unul mai special. Are o perioadă foarte scurtă în timp, de la o lună până la un an de zile maximum. Se încasează bani continuu din această asigurare, dar se plătesc şi daune continuu şi tocmai de aceea administrarea rezervelor de daună şi a societăţii trebuie făcute cu foarte, foarte mare atenţie”, a explicat el.

Tarifelor din martie 2022 la RCA, timp de şase luni

Valentin Ionescu a mai afirmat că, în urma unei analize făcute cu principalele companii de asigurări, s-a hotărât practicare tarifelor din martie 2022, timp de şase luni, pentru a nu destabiliza piaţa, dar decizia şi momentul în care se va aplica această măsură vor fi stabilite de Guvern.

„Nu discutăm despre o plafonare. Aşa cum am menţionat, nu discutăm despre o plafonare. Vorbim despre raportarea la practicarea tarifelor pe care societăţile de asigurări le-au avut în martie 2022. Această analiză a fost făcută şi cu principalele companii de asigurări, având în vedere faptul că tariful RCA a crescut după ieşirea City din piaţă. Pentru a nu destabiliza piaţa pe următoarele şase luni s-a agreat de principiu ca aceasta să fie propunerea”, a sus directorul ASF.