​​Un român a trimis anul trecut 16.900 de petiții referitoare la aceleași subiect către Ministerul de Interne și Prefectura Argeș, potrivit unui comunicat al MAI, care nu precizează însă ce solicita petentul.

Ministerul Afacerilor Interne - siglaFoto: AGERPRES

Pe adresa instituției au venit și o serie de solicitări bizare. Un bărbat a cerut să i se dea întreaga Moldovă deoarece este urmașul unui domnitor al Moldovei. O altă persoană a anunțat că nu recunoaște autoritatea statului român și folosește pentru identificare o șuviță de păr și amprenta unui deget. Uln alt bărbat a anunțat că și-a dat demisia din MAI și a solicitat să i se dea salariul, deși nu a fost încadrat niciodată în instituție.

Anul trecut, Direcția Secretariat General din cadrul Aparatului Central al Ministerului Afacerilor Interne a primit și gestionat 13.529 de petiții.

Principalele categorii de solicitări ale cetățenilor sau organizațiilor legal constituite au vizat comiterea unor infracțiuni contra persoanei sau patrimoniului, tulburarea ordinii și liniștii publice, cereri de punere în posesie și de emitere a unor titluri de proprietate, cererile de încadrări, reîncadrări etc.

Anul trecut, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române au fost înregistrate și gestionate aproximativ 260.000 de petiții.

Poliția de Frontieră Română a gestionat, în 2022, 7.924 de petiții, numărul acestora fiind mai mic cu 54.4% comparativ cu anul anterior ca urmare a încetării măsurilor dispuse în contextul pandemiei. 98,6% dintre petițiile depuse anul trecut se refereau la condițiile de trecere a frontierei de stat a României.

De asemenea, la linia telefonică ”9590” au fost primite peste 64.700 apeluri, apelanții fiind consiliați pe probleme ce au vizat regimul frontierei de stat, regimul străinilor în România, condițiile de călătorie etc.

În 2022, la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost înregistrate 7.403 petiții, iar la nivelul Jandarmeriei Române au fost primite și gestionate 4.692 petiții.

De asemenea, Direcția Generală Anticorupție a înregistrat, anul trecut, 3.076 de petiții, iar Inspectoratul General pentru Imigrări a gestionat peste 2.620 de petiții, potrivit comunicatului MAI.