​Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune despre falimentul Euroins, că „statul trebuie să aibă mai mult curaj când controlează atribuțiile instituțiilor de reglementare”, iar „Consiliul Concurenței trebuie să se implice mai mult”.

Adrian CâciuFoto: Agerpres

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat vineri, la Antena 3, că ASF trebuie să găsească soluţii care să ducă la o scădere a preţurilor pe piaţa asigurărilor și trebuie întărite reglementările pentru că nu este prima oară când România se confruntă cu această situaţie.

  • „La acest moment, ASF va trebui să propună o serie de soluţii pentru toţi asiguraţii din piaţa de RCA din România, soluţii care pot cuprinde diverse căi de acţiune, pe de o parte pentru cei asiguraţi la compania care a fost sancţionată de către Autoritate (..) deoarece este instituţia care reglementează şi monitorizează şi gestionează această piaţă, iar în funcţie de soluţiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluţii cu care să vină, astfel încât românii să fie protejaţi (...)
  • Oricare din soluţiile cu care statul va veni în sprijinul cetăţenilor va trebui însoţită în acelaşi timp de un plan de acţiune foarte bine asumat care poată să ducă la o reglementare mai corectă a pieţei de asigurări, astfel încât la finalul intervenţiei piaţa de asigurări să fie una care să nu mai permită apariţia unor astfel de sincope, pentru că putem rezolva temporar o problemă de piaţă, ca guvern, pentru că avem acest atribut, dar dacă în acest timp nu se rezolvă problemele structurale ale pieţei şi aici nu este vorba doar de a face o companie de stat (..) ci cea mai importantă este stabilirea unei cote de piaţă maximale”, a spus ministrul Finanţelor, citat de News.ro.

Ministrul Finanţelor a precizat că probabil că vor fi discuţii inclusiv cu Parlamentul, „pentru că şi Parlamentul trebuie să se implice pentru a găsi soluții”.

Întrebat cât timp va aştepta soluţii de la ASF, Câciu a răspuns: ”Eu cred că săptămâna viitoare putem să avem aceste discuţii, din ce înţeleg şi la Parlament vor fi astfel de analize cu conducerea ASF. Săptămâna viitoare autoritatea va veni cu mai multe soluţii din care să alegem pe cele mai bune. Nu sunt doar soluţii pe termen scurt, nu vreau să vindem iluzii că se rezolvă o problemă dacă noi acţionăm doar pe termen scurt. Pe termen scurt putem să rezolvăm o situaţie dar dacă la final ne vom întâlni cu aceleaşi probleme nu vom rezolva pentru cetăţeni nimic”.

Adrian Câciu a mai spus că „statul trebuie să aibă mai mult curaj atunci când legiferează atribuţiile Autorităţilor de reglementare, care au o anumită autonomie dar evident că funcţionează în baza unor legi prin care Parlamentul, Guvernul le acordă atribuţii acestor instituţii”:

  • „Eu cred că trebuie să fie mai multă reglementare, dar nu în sensul negativ, ci pentru ca astfel de situaţii să nu se mai întâmple.
  • Dacă noi avem această situaţie în asigurări, anul trecut am avut-o în energie, răspunsul este lipsa diversificării pieței, adică nu avem destui jucători.
  • Vedem preţurile care cresc, jucători care dispar şi atunci este o sincopă şi trebuie să acoperi, sunt elemente la care trebuie să medităm, noi, decizonalii, împreună cu autorităţile de reglementare şi legislativul, Parlament, ca aceste lucruri, le rezolvăm pe termen scurt, dar până la finalul anului trebuie întărită această legislaţie. La fel, şi modul de raportare şi monitorizare a pieţelor, astfel încât ca consumatorii să fie totdeauna informaţi asupra situaţiilor din piaţă”.

ASF a anunțat oficial vineri că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Asiguratorul ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital de solvabilitate, spune autoritatea. Grupul bulgar Eurohold a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins. La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de polițe RCA active.