Muftiatul Cultului Musulman din România își exprimă îngrijorarea cu privire la apariția în spațiul public, în ultimele zile, a unei informații cu privire la demersurile întreprinse în vederea construirii unei moschei la Timișoara, de domnul Alim Sawfan, care se recomandă ca fiind imam și reprezentant al unei comunități de cetățeni arabi cu mult supradimensionată.

Marea moschee din Abu DhabiFoto: Inquam Photos / Alexandru Busca

„Este o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România, stabilită de peste noua sute de ani pe aceste meleaguri, motiv pentru care suntem obligați să luăm atitudine în fața unor derapaje precum cel de față și să facem câteva precizări foarte importante atât pentru comunitatea musulmană, cât și pentru populația majoritară”, ne-a transmis vineri Muftiul Iusuf Muurat.

Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România încă de la formarea statului român modern. Una dintre atribuțiile instituției noastre, așa cum reiese chiar din statutul în vigoare, este aceea de a îndruma și a coordona toate activitățile religioase din cadrul comunităților musulmane, se arată în comunicatul primit vineri.

Potrivit presei locale, o nouă moschee va fi ridicată la Timișoara. Comunitatea arabă are un lăcaș de cult, construit în 1992 la inițiativa unor oameni de afaceri din oraș. Moscheea a avut, inițial, o singură sală de rugăciune, iar între timp a mai fost amenajată o încăpere, însă, la evenimentele importante, holurile și curtea sunt pline.

Numărul credincioșilor musulmani din Timișoara a crescut în ultimii ani, odată cu sosirea de muncitori din Asia îndepărtată, spune imamul Alim Sawfan.

Muftiul: Îngrijorarea instituției noastre în cazul de față provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor

Asemenea altor instituții de cult oficiale, și în cazul Cultului Musulman există un cler care își desfășoară activitatea în cadrul instituției noastre, în conformitate cu statutul și cu legislația românească în vigoare. Îngrijorarea instituției noastre în cazul de față provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor.

Numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș este de 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară domnul Alim Sawfan.

Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult

Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român.

Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități. În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt.

În ceea ce privește așa zisele lăcașuri de cult musulmane în care se prestează servicii religioase , dorim să se verifice câte dintre aceste construcții au, prin autorizație de construire, statut de moschee / geamie, câte au autorizații de funcționare și avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca lăcașe de cult și, nu în ultimul rând, câți dintre cei care prestează servicii religioase în aceste spații au studiile recunoscute de către instituțiile abilitate din România.

Reiterăm faptul că singura instituție oficială căreia trebuie să i se adreseze și al cărei statut trebuie să îl respecte orice credincios musulman din România, indiferent de etnie, este Muftiatul Cultului Musulman, în caz contrar, orice demers asemenea celui propagat în ultimele zile în spațiul public putând fi catalogat drept o sfidare și chiar o încălcare a legilor țării.

Este regretabil că prin apariția în spațiul public a unor informații denaturate precum cele din ultimele zile populația este indusă în eroare, afectând grav imaginea comunității musulmane tradiționale din România, parte a modelului multicultural și interconfesional specific țării noastre, punând în pericol climatul de stabilitate, liniște și securitate al României și al poporului român.

Atragem atenția public asupra acestor derapaje și facem apel la autoritățile statului să ne sprijine și să ia măsurile care se impun astfel încât legislația sa fie respectata, iar populația sa se simtă în continuare în siguranță și protejată, se mai arată în comunicatul Muftiatului.