Alina Albu, propusă de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a primit, joi, aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Ea este singura dintre cei trei procurori propuși de Predoiu la șefia marilor parchete care a primit aviz negativ.

Sediul CSMFoto: Agerpres

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a doamnei Albu Alina, procuror în cadrul DIICOT - Structura centrală (majoritate: 1 vot da, 5 voturi nu)”, este decizia CSM.

Avizul CSM este unul consultativ, iar ultimul pas pentru instalarea acesteia la conducerea DIICOT este transmiterea propunerii către preşedintele Klaus Iohannis, cel care trebuie să emită decretul de numire. Ea este singura dintre cei trei procurori propuși de Predoiu la șefia marilor parchete care a primit aviz negativ de la CSM. Procurorul Marius Voineag, propus la șefia DNA, și procurorul Alex Florența, propus pentru funcția de procuror general al României, au primit, zilele trecute, avize favorabile de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Cum a răspuns Alina Albu întrebată de ce a amendat-o pe mama uneia din fetele ucise de Gheorghe Dincă

Alina Albu lucrează din 2008 în DIICOT, din februarie 2019 fiind procuror-șef delegat la Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul direcției.

Printre dosarele instrumentate se află şi cel privind crimele de la Caracal, ea fiind cea care a amendat-o pe Monica Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani ucisă de Gheorghe Dincă.

De altfel, în timpul interviului, care a durat aproape trei ore, ea a fost întrebată, la un moment dat, dacă are vreun regret în legătură cu amendarea mamei Luizei, după ce femeia a refuzat să i se preleveze probe biologice în vederea efectuării unei expertize ADN în SUA.

  • „Dacă mă întrebaţi de remuşcări, în cariera mea nu am avut momente în care să am remuşcări pentru că aş fi creat vreun disconfort cuiva.
  • Am încercat în fel şi chip ca acea probă să poată fi administrată. Am început cu cele mai soft şi cele mai bune metode de a colabora şi interacţiona cu persoanele respective.
  • Nu am avut niciodată intenţia de a face rău, ci din contră, să iasă adevărul la lumină", a explicat Alina Albu, potrivit Agerpres.

Alina Albu a fost propusă de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la data de 1 martie, ea reuşind să câştige concursul în faţa altor două candidate de la DIICOT - Ioana Bogdana Albani şi Oana-Daniela Pâţu.