Ucraina a înăsprit controlul la frontiera cu Transnistria, iar armata ucraineană a ridicat o reţea de fortificaţii, vicepremierul Republicii Moldova, Oleg Serebrian, spunând că sporirea forțelor militare în apropierea segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene reprezintă „pregătiri defensive pentru un eventual atac din regiunea transnistreană”, scrie deschide.md.

„Pacificator” rus la un punct de trecere dintre R. Moldova și TransnistriaFoto: Denisov Vadim / TASS / Profimedia

Vicepremierul Oleg Serebrian spune că trupele ucrainene concentrate la granița cu Republica Moldova nu au menirea de a ataca, ci de a se apăra de un eventual atac venit din regiunea transnistreană.

Potrivit oficialului de la Chișinău, Ucraina a fost avertizată cu referire la un eventual pericol venit din regiunea separatistă a Republicii Moldova. Oleg Serebrian spune că miza Ucrainei este de a se apăra, nu de a deschide un al doilea front.

„Unii consideră că regiunea transnistreană poate fi folosită într-o operațiune militară care ar viza Odessa”

  • „Așa cum sunt dispuse unitățile ucrainene și tipul de fortificații pe care îl au ucrainenii, aceste acțiuni sunt defensive, nu ofensive.
  • Mai curând, Ucraina s-a temut tot timpul de o ofensivă, de un atac din regiunea transnistreană și de mai multe ori s-a vehiculat această ipoteză, că regiunea transnistreană ar putea fi folosită drept spațiu de unde s-ar extinde agresiunea împotriva Ucrainei.
  • Nu e un secret că Ucraina a menținut mai multe unități în apropiere de regiunea transnistreană, unități care puteau fi folosite pe alte segmente ale frontului.
  • Faptul că este o prezență militară acolo nu este un secret pentru nimeni, nici pentru noi.
  • Dacă au loc pregătiri, sunt pregătiri defensive, pentru că foarte mulți experți militari au avertizat încă în ianuarie că în primăvara acestui an ar putea avea loc o nouă ofensivă.
  • S-a vehiculat ipoteza unui atac dinspre Belarus, dar unii consideră că și regiunea transnistreană poate fi folosită într-o operațiune militară care ar viza Odessa”, a spus Oleg Serebrian la un post de televiziune, conform deschide.md.

„Tranșeele de la graniță sunt defensive, nimeni nu se pregătește de ofensivă cu tranșee”

Oficialul se arată sceptic în privința unui potențial atac sub steag fals din regiunea transnistreană care ar provoca Ucraina să atace.

Referindu-se la tranșeele săpate de partea ucraineană de-a lungul graniței cu Republica Moldova, oficialul spune că acțiunea are menirea de a stopa fenomenul contrabandei la frontieră.

  • „S-a vorbit în spațiul public că ar putea avea loc o operațiune sub steag fals. Personal, nu cred în această ipoteză. S-a vorbit și anul trecut despre această ipoteză.
  • Ce ține de săparea tranșeelor la graniță, stoparea fenomenului contrabandei poate fi un element, dar tranșeele sunt defensive, nimeni nu se pregătește de ofensivă cu tranșee”, a mai afirmat vicepremierul de la Chișinău.

Ucraina construieşte fortificaţii la graniţa cu Republica Moldova în dreptul Transnistriei

Ucraina a înăsprit controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii.

  • „La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii", declara la sfârșitul lunii februarie purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat, Andrei Demcenko.

Oficialul ucrainean spunea că din cauza „perfidiei inamicului", Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice fel de provocări, iar în acest sens frontierele cu Belarus şi Republica Moldova necesită o atenţie sporită.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar plănui să invadeze Transnistria, după o operaţiune sub steag fals, dar Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a transmis Chişinăului, Kievului şi aliaţilor occidentali ai Ucrainei că Moscova va percepe orice acţiuni care ameninţă forţele ruse staţionate în Transnistria drept un atac asupra Rusiei.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a denunţat aceste informaţii ca fiind false, destinate să creeze panică şi confuzie în rândul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Autorităţile de la Chişinău au îndemnat cetăţenii la calm şi să se informeze doar din surse oficiale, potrivit Deschide.md.

Ce forțe are Rusia în Transnistria

Rusia dispune în Transnistria de un contingent de aproximativ 2.000 de militari: în jur de 500 de militari în cadrul forţei de menţinere a păcii, iar restul de circa 1.500 în Grupul Operaţional al Trupelor Ruse (GOTR), urmaşul Armatei a 14-a de gardă sovietică.

Chişinăul a cerut în mod repetat Moscovei să îşi retragă militarii GOTR din Transnistria. Cât priveşte misiunea de pace din Transnistria, guvernul moldovean a cerut înlocuirea acesteia cu o misiune civilă internaţională. Moscova explică menţinerea militarilor GOTR prin faptul că aceştia ar asigura paza şi securitatea depozitelor de muniţii de la Cobasna, o localitate situată la aproximativ 200 kilometri de punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa.

Potrivit presei de la Chişinău, la Cobasna ar fi stocate aproximativ 20.000 de tone de arme şi muniţii care au ajuns în Transnistria după retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană, Cehoslovacia şi alte foste state satelit ale URSS. În realitate, afirmă experţi moldoveni, nu se ştie exact câte tone de muniţii se află la ora actuală în aceste depozite, întrucât Transnistria a fost deseori acuzată că ar vinde ilegal armament, conform media de la Chişinău.

Însă pe lângă contingentul de forţe ruse, în Transnistria există şi o aşa-zisă armată transnistreană, pe care Chişinăul o califică drept grupare paramilitară, care include, între altele, o miliţie populară şi o structură de cazaci (Oastea Căzăcească). Dacă ar fi ca Tiraspolul să convoace toate aceste unităţi, numărul total al persoanelor chemate sub arme ar ajunge la 15.000, conform portalului Zona de Securitate.