Procurorul Marius Voineag, propus de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la șefia DNA, a primit marți aviz favorabil din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. El a negat, în timpul interviului susţinut la CSM, că ar face parte din masonerie: „A nu se înţelege greşit, nu am ceva împotriva masoneriei sau a lojelor masonice”.

Marius VoineagFoto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Potrivit CSM, Marius Ionuţ Voineag a primit aviz favorabil cu cinci voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Avizul CSM este unul consultativ, iar ultimul pas pentru instalarea acestuia la conducerea DNA este transmiterea propunerii către preşedintele Klaus Iohannis, cel care trebuie să emită decretul de numire.

Marius Voineag a fost propus de Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror-şef al DNA, el câştigând în faţa şefului DNA în funcția la acel moment, Crin Bologa, care după ce a fost respins s-a pensionat la 51 de ani.

Cum a răspuns Voineag acuzațiilor că ar fi mason

Marți, în timpul interviului susținut la CSM, Marius Ionuţ Voineag a negat că ar face parte din masonerie.

În timpul audierii, Voineag a fost întrebat, la un moment dat, de vicepreşedintele CSM Daniel Horodniceanu, cum răspunde suspiciunilor apărute în presă că ar fi membru în cadrul unei loji masonice.

  • „Am încercat să fiu proactiv în raport cu opinia publică.
  • Ştiu că a apărut din partea unui jurnalist pe care îl respect foarte mult şi săptămâna trecută am făcut o adresă către cei de la Marea Lojă Naţională din România, care mi-au formulat următorul răspuns, şi citesc: „Vă răspundem că dumneavoastră nu aţi fost şi nu sunteţi membru al Asociaţiei Marii Loji Naţionale din România şi nu a existat nici un raport între dumneavoastră şi Asociaţia Marea Lojă Naţională a României”.
  • Nu am fost niciodată şi nu am avut niciun raport, nu că aş avea ceva împotrivă, a nu se înţelege greşit. Nu am ceva împotriva masoneriei sau a lojelor masonice”, a răspuns Voineag, citat de Agerpres.

„Vreau ca DNA să aibă cel mai important şi performant serviciu al investigaţiilor financiare”

Voineag a mai susținut, la interviul de la CSM, că una dintre măsurile pe care le va lua, dacă va fi numit la şefia DNA, ar fi dezvoltarea unui compartiment performant pentru investigaţii financiare, unde să fie aduşi 30 de poliţişti, care să fie „şcolarizaţi”.

  • „Vreau ca DNA să aibă cel mai important şi performant serviciu al investigaţiilor financiare. Concret, mă refer la dislocarea a 30 de ofiţeri de poliţie judiciară, din cadrul schemei de 320 de ofiţeri de poliţie judiciară, în acest compartiment de investigaţii financiare.
  • În primele luni, nu vreau decât şcolarizare, adică îmi doresc foarte mult pregătire profesională pentru aceştia, pentru ca ei să livreze ulterior într-un sistem de task-force, să facă acte de urmărire penală.
  • Nu am inventat eu apa caldă. Este o discuţie pe care am avut-o la nivelul DIICOT, în anul 2016. Nu ştiu din ce motive nu a mai fost realizată, dar acum suntem mai aproape de a-l pune în aplicare”, a susținut Voineag.

El a mai spus că DNA trebuie să abandoneze cultura organizatorică de „cetate asediată”, care ar duce la demotivarea procurorilor şi chiar la izolarea instituţiei în cadrul Ministerului Public.

Cine este Marius Voineag

În prezent, Marius Voineag este procuror-şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistic din cadrul Parchetului General.

El a condus Serviciul de combatere a macrocriminalității economico-financiare din DIICOT.

În ultima declarație de avere din iunie 2022, pe care a completat-o în calitate de judecătoare la CSM, Marilena Voineag, soția procurorului Marius Voineag, a scris în declarația de avere că au primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.

În anul fiscal anterior, Marius Voineag a încasat 226.710 de lei drepturi salariale de la Parchetul General, din funcția de procuror-șef adjunct secție. De asemenea, el a încasat 54.070 de lei drepturi salariale restante de la DIICOT.