Poliţiştii Brigăzii Rutiere şi inspectori din cadrul Registrului Auto Român (RAR) au efectuat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, controale pe străzile din Bucureşti, pentru depistarea şoferilor care conduceau maşini cu deficienţe tehnice sau aveau montate sisteme neomologate de evacuare a noxelor care produc zgomot, transmite Agerpres.

Bulevardul Unirii din CapitalăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere, în cadrul acţiunii s-a urmărit cu precădere starea tehnică a autovehiculelor prin verificarea: sistemului de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante; sistemului de frânare; mecanismului de direcţie; instalaţiei de iluminare /semnalizare şi echipamente electrice; existenţei şi autenticităţii seriilor/ numerelor de identificare ale vehiculelor; vizibilităţii şi legalitatea montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, decât cele omologate; sistemului de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie); corectitudinii datelor din certificatul de înmatriculare şi concordanţa acestora cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor; deţinerii inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia; aplicării tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, luneta sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/ sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

35 de amenzi date de polițiști șoferilor din Capitală / Au fost reținute 15 taloane

În urma controalelor, poliţiştii au aplicat 35 de amenzi, în valoare de aproximativ 30.000 de lei pentru deficienţe tehnice: 6 pentru modificări ale sistemului de evacuare a noxelor; 4 pentru modificări constructive neomologate; 25 pentru alte deficienţe tehnice.

Oamenii legii au reţinut 15 certificate de înmatriculare (dintre care două pentru motociclete) şi au retras 4 seturi de plăcuţe cu numărul de înmatriculare pentru deficienţe.

Astfel, un bărbat în vârstă de 37 de ani, care conducea un autovehicul în Piaţa Victoriei, avea la maşină modificări neomologate care nu erau în concordanţă cu menţiunile din certificatul de înmatriculare sau CIV (suspensia faţă era reglabilă), anvelope cu alte dimensiuni decât cele pentru care au fost omologate şi modificări neomologate la sistemul de evacuare a noxelor (tubulatura de eşapament producea zgomot).

Şoferul a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.450 lei, iar ca măsură tehnico-administrativă s-a dispus reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor tehnice constatate.

Un alt caz este al unui tânăr în vârstă de 25 de ani, care conducea un autovehicul cu deficienţe la sistemul de iluminare, anvelope cu alte dimensiuni decât cele pentru care au fost omologate, modificări constructive care nu erau menţionate în CIV. Conducătorul auto a fost sancţionat cu amendă în valoare de 2.320 lei.