Deși este obligatorie și astfel cea mai răspândită formă de asigurare, foarte mulți români nu își bat capul prea mult cu alegerea poliței RCA (răspundere civilă auto).

Accident în BucureștiFoto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Se gândesc că nu-i privește pe ei, ci pe ceilalți șoferi, în cazul unui accident. Așa că recurg fără să clipească la cea mai ieftină ofertă de pe piață. Asta nu este însă mereu cea mai bună idee.

Teoretic, nu ar trebui să fie vreo problemă, pentru că asigurarea RCA este un produs standard, reglementat prin lege. Nu există diferențe între o poliță RCA și alta. Dar în practică, toți șoferii știu că există diferențe de la cer la pământ între companiile de asigurări, modul și timpul în care onorează aceste polițe sau calitatea serviciilor oferite clienților.

De câteva ori, s-a dovedit chiar că societățile cu cele mai ieftine RCA-uri comiteau și cele mai mari abuzuri față de clienții lor sau se aflau în pragul falimentului (în care unele au și intrat, precum Astra sau City). Doar că, mereu cu gândul că RCA-ul și „calitatea” lui nu îi afectează pe ei, ci pe ceilalți, celor mai mulți șoferi nu le pasă.

Citește articolul integral pe Panorama.