Peste 80 de tineri din Chișinău și din diferite raioane ale Republicii Moldova au fost transportaţi în mod organizat de către Partidul prorus Şor într-un „sejur” de trei zile în staţiunea Belek din Turcia, unde ar fi fost instruiţi în tehnici de provocare a dezordinii în masă în timpul protestelor, a declarat preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu, conform deschide.md. Trimiterea tinerilor la instructaj în Turcia ar face parte din scenariul Kremlinului de a destabiliza situaţia din Republica Moldova, mergând până la „organizarea unei lovituri de stat”.

Protest ChisinauFoto: Inquam Photos / Inquam Photos

Inițial, informația a fost publicată pe surse de deschide.md, care a scris că o parte dintre tineri ar fi fost la instructaj pentru provocarea dezordinii în masă în timpul protestelor, fiind antrenați să rupă cordoanele polițienești și să arunce fumigene. Alții ar fi urmat să se întoarcă Republica Moldova cu bani pentru a finanța protestele.

Care ar fi fost scopul „sejurului” din Turcia finanțat de Partidul Șor

Tinerii s-au aflat în Turcia perioada 3-6 martie, iar potrivit informațiilor deschide.md ei erau împărțiți în câteva grupuri, pentru a ascunde apartenența și scopul deplasării. Un grup ar fi fost instruit cum să rupă cordoanele polițienești în cadrul acțiunilor de protest, precum și cum să arunce cu pietre și fumigene pentru a crea haos. Altul - pentru a transporta banii necesari pentru finanțarea protestelor Partidului ”ȘOR”, însă din cauza unor suspiciuni, aceștia au refuzat introducerea banilor pentru a nu fi percheziționați la aeroport.

Sursele deschide.md mai spun că organizatorul, Alexandru Bîrliga, care nu are un loc de muncă, ar fi plătit, în total, peste 21.000 de euro pentru biletele avia dus-întors.

La întoarcerea în R. Moldova, aceștia au fost opriți de polițiștii de frontieră, care le-au luat pașapoartele și i-au dus într-o încăpere a Aeroportului Internațional Chișinău, unde au fost ținuți timp de aproximativ două ore.

Și postul de televiziune moldovean TV8 a relatat despre câteva zeci de tineri care s-au aflat în decurs de trei zile la un „training" într-o staţiune din Turcia. Aceştia au revenit luni la Chişinău, iar o echipă de reporteri ai postului de televiziune citat a mers să-i întâmpine la aeroport.

Reporterii TV8 au relatat că au văzut mai mulţi bărbaţi cu constituţie atletică, îndreptându-se spre microbuzele care îi aşteptau în parcarea din zonă. Unii dintre ei au încercat să îşi acopere feţele, iar alţii au luat-o la fugă, pentru a nu fi filmaţi.

Potrivit postului tv citat, procedurile de control ale pasagerilor cursei Chişinău - Istanbul au durat aproape două ore, poliţiştii de frontieră făcând o verificare amănunţită a acestora.

  • "În scopul protecţiei securităţii naţionale şi a ordinii constituţionale, SIS verifică informaţia cu privire la mai multe grupuri de cetăţeni ai Republicii Moldova care ar fi participat la instruiri organizate peste hotarele ţării în vederea acumulării unor deprinderi de organizare a dezordinilor în masă şi a altor acţiuni radicale menite sa destabilizeze situaţia internă din Republica Moldova", au precizat responsabili SIS pentru TV8.

„Avem prieteni care ne ajută şi ne vor ajuta în continuare pentru a nu permite acestor persoane să scape de justiţie”

Președintele Parlamentului de la Chișinău a declarat, luni seară, la Radio Moldova, că Serviciul de Informaţii şi de Securitate (SIS) ştie despre ce au făcut tinerii respectivi în Turcia, dar şi despre banii care urmau să fie aduşi din afara ţării pentru proteste.

El a spus că, astfel, se confirmă anunţul făcut cu trei săptămâni în urmă de preşedintele Maia Sandu privind existenţa unor planuri ale Moscovei privind destabilizarea situaţiei politice din Republica Moldova.

  • „Structurile noastre de forţă, de securitate şi ordine publică cunosc despre aceasta.
  • Slavă Domnului, avem prieteni care ne ajută şi ne vor ajuta în continuare, pentru a nu permite acestor indivizi, bandiţi certaţi cu legea, să scape de justiţie.
  • Scopul lor e să fugă de justiţie, să ţină situaţia conservată, iar Federaţia Rusă, Kremlinul, tot timpul a mizat pe politicieni corupţi. Pentru că sunt vulnerabili şi îşi vând şi ţara, şi mama, şi tot", a declarat preşedintele parlamentului moldovean, citat de deschide.md.

„Kremlinul tot timpul a mizat pe politicieni corupţi”

Igor Grosu, lider al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS, proeuropean), este convins că protestele puse la cale de aşa-zisa „Mişcare pentru Popor” ar fi coordonate cu Moscova.

  • „Este vorba despre un parteneriat între politicieni corupţi din Republica Moldova, o grupare criminală sub paravanul Partidului Şor şi Kremlin.
  • Ei nu pot accepta că noi am decis să fim parte a lumii civilizate, parte a UE. Nu le plac schimbările care se produc în Republica Moldova.
  • Scopul lor este să scape de justiţie, dar noi vom ajunge la condamnări, vor fi confiscate bunurile lor şi întorşi banii pe care i-au furat", a spus Grosu, referindu-se la noile proteste anunţate de partidului oligarhului fugar Ilan Şor, condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională după ce a fugit din ţară.

Reacția Partidului Șor

Partidul Șor a reacționat printr-un comunicat în care susține că singurii care ar fi provocat până acum incidente la proteste ar fi fost forțele de ordine „la indicaţia directă a regimului Sandu-PAS”:

  • „Denunţăm în mod categoric orice acţiune violentă şi cerem regimului, dar şi presei controlate politic să nu asocieze Partidul Şor cu scenarii de destabilizare, în care există doar interesul PAS pentru a se menţine prin forţă la conducerea statului.
  • Am demonstrat până acum că acţiunile pe care le organizăm sunt paşnice, la fel vom face şi în continuare.
  • Singurii care au provocat până acum blocaje şi îmbrânceli au fost reprezentanţii statului poliţienesc, la indicaţia directă a regimului Sandu-PAS", se menţionează într-un comunicat de presă al formaţiunii lui Şor, care în ultima perioadă a organizat mai multe proteste antiguvernamentale la Chişinău.

Reamintim că luna trecută Maia Sandu a acuzat Rusia că plănuiește o lovitură de stat la Chișinău.

Maia Sandu a vorbit despre planurile Rusiei de înlăturare a puterii de la Chișinău la câteva zile după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, indica un plan al Moscovei de distrugere a Republicii Moldova.

În acest context, premierul de la Chișinău Natalia Gavrilița și-a anunțat în 10 februarie demisia din funcție, după un mandat de un an și jumătate, ceea ce a însemnat căderea întregului guvern al Republicii Moldova, într-o perioadă în care țara se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a nominalizat funcția de premier pe Dorin Recean, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate.