Un român a fost arestat de autoritățile americane, fiind acuzat de către Procuratura din California că a fraudat Guvernul Statelor Unite cu peste 5 milioane de dolari. Cu complicitatea altor peste 200 de persoane, români și americani, bărbatul a pus la cale o schemă infracțională prin care erau obținute indemnizații de somaj în timpul pandemiei, în baza unor documente falsificate.

Unul dintre sediile FBIFoto: Jonathan Weiss / Alamy / Profimedia Images

Anunțul privind arestarea românului - Constantin „Bobi” Sandu - a fost făcut de către Procuratura din California (San Diego), care spune că bărbatul a pus la punct o schemă prin care a reușit să fraudeze statul american cu peste 5 milioane de dolari, bani primiți din indemnizații de șomaj menite să îi ajute pe cei afectați de pandemie.

Potrivit sursei citate, românul ar fi avut 214 complici - cetățeni români și americani, din California.

Ei sunt acuzați că au falsificat documente, au creat conturi false și au declarat afaceri fictive, depunând acte false pentru a beneficia de indemnizații la Departamentul de Dezvoltare Economică din California, care gestionează indemnizaţiile de şomaj acordate de stat.

  • „Acest inculpat a condus o vastă rețea de escroci internaționali pentru a beneficia de un program menit să ajute angajații din California care se luptau să supraviețuiască în timpul pandemiei de COVID-19 (...)
  • Prin acestă schemă au fost deturnate milioane de dolari de la cei care aveau cu adevărat nevoie de bani”, a declarat procurorul american Randy Grossman.

Fraudele ar fi fost comise începând din toamna lui 2020 până la sfârșitul verii anului 2022, când Sandu și complicii săi ar fi dezvoltat întreaga schemă pentru a primi cât mai mulți bani din aceste indemnizații, prin utilizarea unor identități false, facturi de utilități falsificate, declarații de venit falsificate, carduri frauduloase de asigurări de sănătate și documente ale unor companii inexistente, a explicat, la rândul său, agentul special Stacey Moy de la Biroul FBI din San Diego.

Conform acestuia, în general românul comunica cu complicii săi prin Facebook sau se întâlnea personal cu ei:

  • „Departamentul de poliție din San Diego se angajează să investigheze și să soluționeze infracțiunile acestor rețele de crimă organizată. Arestarea lui Constantin „Bobi” Sandu este rezultatul unei anchete de un an. Vom continua să colaborăm cu toți partenerii pentru arestarea celor peste 200 de suspecți implicați în această anchetă”.

Constantin Sandu a fost arestat de FBI - biroul San Diego în 1 martie.