​Pe măsură ce vremea dă semne că se îndreaptă, temperaturile cresc şi nu mai există niciun risc de zăpadă sau de îngheţ, puteţi deja să vă echipaţi maşina cu anvelope de vară. Veţi simţi imediat o mare diferenţă la condus şi practic acela va fi momentul în care veţi pune capăt unui alt sezon rece în care aţi avut de-a face cu ninsori, cu viscol, cu sare şi nisip şi cu toate neplăcerile iernii.

​Când devin necesare anvelopele de vară şi cât de mult rezistă?Foto: RADBURG

Când se înlocuiesc anvelopele de iarnă cu cele de vară?

După cum le spune şi denumirea, anvelopele de vară sunt concepute pentru a fi utilizate în timpul sezonului cald. Cauciucul care intra în compoziţia lor poate rezista la suprafeţe încinse şi oferă o aderenţă mai bună atunci când temperaturile devin extreme. Din aceste motive, anvelopele de vară contribuie substantial la performanţa maşinii în timpul sezonului cald. În plus, maşinile sport sunt adesea echipate cu anvelope sport care le sporesc performanţa. Spre deosebire de celelalte tipuri de anvelope, anvelopele de vară tind să fie mai tari, ceea ce asigură aderenţa şi stabilitatea lor pe suprafeţele supuse temperaturilor ridicate. Iar dacă vă întrebaţi când este perioada cea mai optimă pentru a trece la cauciucuri de vară, iată că anvelopele de vară funcţionează optim la temperaturi de peste 7°C. Când temperaturile scad sub 7°C, ar trebui să faceţi deja trecerea la anvelopele de iarnă, mai ales dacă se anunţă zăpadă, lapoviţă sau doar niveluri ridicate de umiditate. În general, 7°C reprezintă un bun punct de referinţă pe care îl puteţi avea în vedere înainte de a schimba anvelopele.

De ce sunt necesare anvelopele de vară?

La alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul pe care îl detineţi, va trebui să ţineţi cont de regiunea în care locuiţi, de condiţiile în care sofaţi, de cât de des vă utilizaţi maşina şi, în general, de cerinţele şi de necesităţile personale. De exemplu, foarte multe persoane optează pentru anvelope all-season şi trec prin toate anotimpurile fără să le înlocuiască cu alte anvelope. În schimb, dacă doriţi performanţă şi aveţi posibilitatea de a vă schimba des anvelopele, atunci puteţi opta pentru anvelope de vară atunci când temperaturile încep să depăşească 7°C. Înainte de a vă achiziţiona un nou set de anvelope, încercaţi să luaţi decizii cât mai informate, deoarece gama de anvelope devine din ce în ce mai extinsă, incluzând anvelope de vară, de iarnă, pentru toate anotimpurile, pentru condiţii nefavorabile, pentru drumuri pietroase, dar şi anvelope ecologice. Accesaţi https://www.radburg.ro/anvelope-vara/ pentru a explora o gamă amplă de anvelope noi şi ECO. Anvelopele de vară sunt recomandate pentru înalta lor performanţă şi pentru că oferă o manevrabilitate şi performanţă mai bună atât pe carosabilul uscat, cât şi pe carosabilul umed. Majoritatea regiunilor din ţara noastră sunt supuse atât conditiilor uscate, cât şi celor umede, aşa că anvelopele de vară sunt necesare pe masură ce sezonul cald se apropie. Unele anvelope de vară sunt prevăzute cu benzi de rulare cu mai puţine caneluri pentru un contact îmbunătăţit cu suprafaţă de condus, ceea ce reduce vibraţiile şi asigură o călătorie mai confortabilă şi o experienţă de şofat mai plăcută.

Cât rezistă anvelopele de varâ?

Durata de viaţă a anvelopelor de vară depinde şi de stilul de conducere, dar şi de tipul de vehicul pe care îl deţineţi. Aşadar, cu cât aveţi un stil de şofat mai agresiv, cu atât durata de viaţă a cauciucurilor este mai scurtă. În plus, contează foarte mult şi locul în care parcaţi, dar şi locul în care depozitaţi anvelopele pe timpul iernii. Cu cât acordaţi mai multă grijă modalităţii de păstrare, cu atât puteţi prelungi mai mult durata de viaţă a anvelopelor.

Cum diferă anvelopele de vară de anvelopele all-season?

Anvelopele de vară prioritizează performanţa înaintea confortului şi longevităţii, în timp ce anvelopele all-season sunt concepute să ofere siguranţă pe orice fel de drum în orice anotimp, cu excepţia anvelopelor de iarnă care sunt obligatorii în condiţii de umiditate, zăpadă, gheaţă şi ninsori. Anvelopele de vară diferă de anvelopele all-season în principal prin designul benzii de rulare, compusul de cauciuc şi construcţia lor. Cert este că anvelopele de vară îmbunatăţesc experienţa generală de şofat. Mai mult, veţi beneficia de aderenţa şi performanţa mult îmbunatăţită. Trebuie să reţineţi totuşi că stilul de condus agresiv determină o uzură mai rapidă a anvelopelor de vară.

Anvelopele de vară pot fi utilizate iarna?

În general, nu este recomandat să supuneţi anvelopele de vară la temperaturi scăzute. Cauciucul din compoziţia anvelopelor de vară va îngheţa asemeni unui bloc de gheaţă în condiţii de iarnă. Din momentul în care temperaturile încep să scadă sub 7 grade Celsius, deja ar trebui să faceţi trecerea la anvelopele de iarnă. Un alt aspect pe care ar trebui să îl luaţi în considerare este banda de rulare a anvelopelor de iarnă. Mai precis, banda de rulare a anvelopelor de vară nu deţine caracteristicile unei anvelope de iarnă care se comportă foarte bine pe drumurile îngheţate şi în condiţii de zăpadă, noroi, nisip şi sare. Pentru a beneficia de siguranţă la volan, înlocuiţi anvelopele de vară cu cele de iarnă de îndată ce temperaturile scad. Nu uitaţi că temperaturile scăzute reduc şi durata de viaţă a anvelopelor de vară. Pe de altă parte, anvelopele de vară se descurcă bine în condiţii de umiditate. Anvelopele de vară sunt proiectate atât pentru condiţii uscate, cât şi pentru condiţii umede, oferind tracţiune şi manevrabilitate superioare în timpul ploilor, ceea ce nu se poate spune despre anvelopele all-season sau despre anvelopele de iarnă. Cu alte cuvinte, chiar dacă anvelopele de vară nu pot fi utilizate în timpul iernii, puteţi începe să le utilizaţi chiar din primăvară şi până toamna târziu, cu condiţia ca temperaturile să se menţină peste 7 grade Celsius. Vor face faţă ploilor de primăvară şi condiţiilor umede specifice toamnei.

Articol susținut de RADBURG