Fostul președinte Ion Iliescu, care a împlinit vineri 93 de ani, a spus, pentru Realitatea Plus, că se simte „destul de bine” și că „nu prea are timp” să iasă în oraș.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres
  • „93 de ani, da. O nouă tinerețe” a glumit Iliescu în deschiderea interviului, conform realitatea.net, care nu a publicat declarațiile acestuia și în format video sau audio.

Fostul președinte a vorbit despre starea sa de sănătate: „Sunt destul de bine. Umblăm cu sprijin, nu prea ieșim pe afară. Avem un cadru cu care ne deplasăm. Sigur, nu mai avem 23 de ani, ci 93, e o diferență”.

În ceea ce privește activitățile zilnice, Ion Iliescu a spus că preferă să citească:

  • „Nu prea am timp să mă plimb și să ies în oraș. Citesc. Mai am niște prieteni apropiați cu care mai comunicăm”.
  • Despre războiul din Ucraina, Iliescu a spus: „Eu sper ca lucrurile să ne ocolească pe noi. Trebuie înțeles și regimul din partea conducerii politice. Să nu le dăm prilejuri”.

Fostul președinte Ion Iliescu a împlinit vineri 93 de ani, în timp ce sîmbătă soția lui, Nina, va împlini 92 de ani.

Iliescu nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General, fiind citat de procurori în dosarul Revoluţiei, în care a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii. Între timp, dosarul a fost plimbat între Parchetul Militar și instanța supremă, care în 24 februarie a decis să trimită acest dosar Curții de Apel București, pe motiv că ar fi de competența acesteia pentru că în acea perioadă Ion Iliescu nu era președinte al României.

Deși nu a mai avut apariții publice, Ion Iliescu a mai avut câteva reacții în spațiul public. Una dintre ele a fost în 30 decembrie 2019. Atunci, el a reacționat față de decizia Guvernului de desființare a Institutului Revoluției Române, condus de el. El declara pentru Mediafax că este „o porcărie inadmisibilă” și că nu înțelege motivația demersului.

Tot în decembrie 2019, Iliescu a reacționat pe blogul său, după ce Gelu Voican Voiculescu, viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman și trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Revoluției, a fost lovit de protestatari cu o cârjă la Troița de la Universitate, unde venise să depună o coroană de flori. Ion Iliescu a comentat atunci că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!”, adăugând că cele întâmplate arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă.

Ultimul mesaj pe blog a fost postat de Iliescu în 6 februarie 2023, după moartea academicianului Răzvan Theodorescu, pe care l-a descris drept „unul dintre cei mai buni istorici ai artei și civilizației României ultimului secol”.

De altfel, Iliescu mai postează pe blogul său, destul de rar, în general după decesul vreunei persoane publice.