După ce a devenit pentru mulți un păcat uitat al tinereții, pirateria online de muzică, filme sau software e din nou pe val. Măsuri precum cele anunțate de Netflix, care va implementa un plan prin care să oprească partajarea parolelor, pentru a-și crește numărul de abonați, pun umărul la acest trend: urmărirea de filme și seriale pe site-uri fantomă, doldora de reclame, sau descărcarea de pe „torenți” de la muzică la filme și seriale, până la software.

Piraterie onlineFoto: Mateusz Slodkowski / Zuma Press / Profimedia

În România, încă de la începutul anilor 2000, pirateria digitală ne-a ajutat să intrăm în pas cu Occidentul, să dăm cu nasul de aceleași repere culturale ca generațiile de tineri din Vest, să ne dezvoltăm pasiunile. „Torenții” au deschis accesul la o lume imensă de produse virtuale, de la muzică filme și cărți, până la produse software.

Generații întregi de români au crescut cu filme văzute pe calculator sau laptop, subtitrate de „veverita_bc” și „Avocatul31”, după cum povestește pentru Panorama chiar Robert, băiatul, nu fata (așa cum visau mulți utilizatori de „torenți”) care s-a aflat ani de zile în spatele pseudonimului „veverița_bc”. Și pe care acum maturitatea îl găsește la propriul birou de traduceri.

Citiți articolul integral pe Panorama.