AmCham România nu este de acord cu eliminarea cotei unice și introducerea unui impozit progresiv din 2025, potrivit lui Ionuț Simion, președintele organizației.

Ionuț SimionFoto: AmCham

“La acest moment, în lipsa unui sistem, a unei infrastructuri adecvate a aparatului fiscal din România, nici nu se pune problema introducerii unui sistem de impozit progresiv”, a spus el.

Ionuț Simion crede că sunt dezechilibre care trebuiesc corectate într-un proces de consolidare fiscală.

„Cu asta suntem de acord. Dar introducerea unui sistem progresiv, așa cum îl tot auzim, nu a rezolvat problema”, a mai afirmat el, precizând că ori se face o reformă fiscală, ori mai peticim pe ici, pe colo.

  • Suntem de acord că la acest moment nu mai există un sistem a cotei unice, pentru că la început exista o singură cotă aplicabilă pentru toate categoriile de impozit, mai puțin taxa pe valoare adăugată.

„Acum avem mai multe cote: 10, 16, 5, 8, 19, 9, adică sunt atât de multe încât ne fac nouă, consultanților fiscali, viața mai intensă, mai productivă”, a mai arătat președintele AmCham România.

Cota unică, spune el, este mult mai ușor de aplicat la acest moment decât un sistem de cote progresive: “ca să nu mai vorbesc că acest sistem de cote progresive vizează în special munca, care și așa în România este supra-impozitată”.

Cota unică a ajutat economia, iar o ordonanță a stresat-o

Modificarea fiscală care a schimbat în sens bun economia a fost introducerea cotei unice.

“A fost clar cea mai bună măsură la acel moment. A simplificat foarte mult viața contribuabililor, dar și viața organelor de inspecție fiscală și a Ministerului de Finanțe în general, prin creșterea gradului de colectare la bugetul de stat”, a afirmat președintele AmCham.

Deci, spune el, introducerea cotei unice a fost de departe cea mai de impact măsură fiscală adoptată în România post-revoluționară.

“Există și o măsură care a stresat economia, și anume ordonanța aceea 114 (OUG 114/2018), care în bunul obicei românesc al guvernanților din România, a fost introdusă în Ajun de Crăciun și care nu doar că a indus o stare de stres, a creat un risc de incertitudine cu privire la stabilitatea și predictibilitatea pe care o oferă România investitorilor”, povestește Simion.

  • Slavă Domnului că în câteva săptămâni, luni, a fost să zic așa anulată într-o mare măsură. Acea ordonanță 114 este cea mai rău famată măsură fiscală care a fost adoptată în acești 30 de ani.

Articol susținut de AmCham România