​Procuroarea Alina Albu a fost propusă miercuri de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la șefia DIICOT. Alina Albu lucrează din 2008 în DIICOT, din februarie 2019 fiind procuror-șef delegat la Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul direcției.

Sigla DIICOTFoto: AGERPRES

Anunțul privind acestă propunere a fost făcut de Predoiu printr-un comunicat de presă.

Tot miercuri, propunerea va fi transmisă Secției pentru Procurori a CSM, pentru obținerea avizului.

În cazul emiterii unui aviz consultativ negativ al Secţiei pentru procurori a CSM, legea prevede organizarea de către ministrul Justiţiei a unui nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ. În urma interviului, ministrul Justiţiei poate continua procedura prin transmiterea către preşedintele României a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante, sau retrage propunerea, urmând să declanșeze o nouă procedură de selecţie în maximum 60 de zile de la retragerea propunerii.

Pentru conducerea DIICOT au mai candidat și Ioana Albani și Oana Pâțu. Ioana Albani, procuror şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice din DIICOT, a fost decorată de către fostul șef FBI David Comey. În 2011 a câștigat premiul pentru „Procurorul anului” de la Asociația Internațională a procurorilor. Oana Pâțu a fost numită în 2020 adjunct al șefului DIICOT, preluând șefia interimară a direcției după ce Giorgiana Hosu a demisionat în septembrie 2020, în contextul în care soțul său a fost condamnat într-un dosar de corupție.

DIICOT este condusă interimar după ce Giorgiana Hosu, numită în 2020 la șefia instituției de către Klaus Iohannis, în pofida avizului negativ al CSM, a demisionat după câteva luni, în contextul în care soțul acesteia, Dan Hosu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Odată cu nominalizarea Alinei Albu pentru postul de procuror-șef al DIICOT s-a încheiat procedura de selecție pentru șefia marilor parchete.

Propunerile lui Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror general și procuror-șef DNA sunt următoarele:

  • Alex Florin Florența pentru funcția de procuror general
  • Marius Ionuț Voineag pentru funcția de procuror-șef DNA

Alături de Florența și Voineag au candidat și actualii șefi ai Parchetului General și DNA, Gabriela Scutea și Crin Bologa.

Cine este Alina Albu

Potrivit CV-ului său, în 1996 Alina Albu a absolvit Facultatea de Științe Juridice și administrative - specializarea Drept de la Universitatea „Spiru Haret”. Între 2008 și 2010 a făcut un masterat la Univesitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

A început să lucreze în mai 1998, ca procuror stagiar la Parchetul Judecătoriei Lehliu Gară.

Lucrează în DIICOT din februarie 2008. Până în 2015, a condus Biroul de combatere a infracțiunilor de violență din DIICOT, trecând apoi la Serviciul de prevenire și combatere a criminalității organizate. Ea este procuror-șef delegat al acestui serviciu din DIICOT.

Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor, scrie G4Media. Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion.