Ministrul economiei, Florin Spătaru, a anunţat că susţine modificarea legislaţiei în aşa fel încât în domenii strategice statul să poată înfiinţa noi companii, relatează News.ro.

Florin SpataruFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

„Actualizăm legislaţia naţională, dăm posibilitatea statului român să aibă instrumentele necesare să-şi continue activităţile strategice – furnizarea de produse sau servicii strategice - pentru România. Este un mesaj clar. (...) România va avea această capacitate de a înfiinţa companii”, a declarat, luni seară, Florin Spătaru, la Prima News.

Întrebat cum îi convinge pe contribuabili că acelaşi stat care nu a fost capabil să facă profitabile unele dintre companiile pe care le deţine va putea face performanţă în afaceri pe viitor, ministrul a răspuns că implementarea normelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la care România vrea să adere ca membru cu drepturi depline, reprezintă garanţia în acest sens.

„Ştiţi bine că implementăm toate măsurile pentru a putea să intrăm ca membru deplin în OCDE. Una din obligaţiile pe care România le are este să implementeze procedurile guvernanţei corporative în conformitate cu normele OCDE, în speţă, în România, celebra Ordonanţă 109. Asta este garanţia că România va implementa pentru toate companiile de stat procedurile de selecţie a echipelor manageriale, incluzând administratori şi directori generali, cu indicatori de performanţă corespunzători după regulile OCDE”, a spus acesta.

El a mai susținut că este vorba de „o procedură de selecţie publică la care pot participa toate persoanele care au competenţele necesare în acest domeniu”.

Ministrul economiei dă Romarm drept exemplu de companie profitabilă

Ministerul Economiei are 34 de companii la care este acţionar majoritar, unele dintre acestea fiind profitabile, iar altele fiind în stadiul în care la nivelul lor se implementează programe de restructurare, conform lui Spătaru.

Printre companiile care „suferă”, conform ministrului, şi unde se implementează programe de restructurare, se numără Romaero şi Carfil, producător de tehnică militară.

El a dat însă Romarm drept exemplu în sens contrar, afirmând că în anul 2022 cifra de afaceri a acesteia s-a dublat faţă de anii anteriori.

„Romarm-ul are o cifră de afaceri care s-a dublat în 2022 faţă de anii anteriori, dar trebuie să ţineţi cont că nivelul de cifră de afaceri al companiei Romarm în anii anteriori a fost unul relativ scăzut. Deci în acest context, această creştere a cifrei de afaceri vine în mod natural”, a afirmat ministrul economiei.

El a negat însă că războiul din Ucraina a dublat cifra de afaceri a companiei naţionale din industria de apărare, afirmând că dublarea venind în contextul „situaţiei geo-politice şi necesităţii de asigurare a unor stocuri de rezervă suplimentare a ţărilor NATO şi a României”.

La Romarm, directorul economic a preluat interimar funcţia lui Gabriel Ţuţu, anchetat pentru corupţie în dosarul în care este implicat și fostul selecționer Victor Pițurcă.