Un cetățean libanez considerat un finanțator-cheie al grupării teroriste Hezbollah, susținută de Iran, a fost arestat vineri la București, scrie The Times of Israel.

PolițistFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Mohammad Ibrahim Bazzi, în vârstă de 58 de ani, care a fost catalogat drept „terorist global” de către Statele Unite în 2018, când s-au oferit 10 milioane de dolari pentru informații despre locul unde se află, a direcționat milioane de dolari către Hezbollah din Liban de-a lungul anilor, au declarat autoritățile americane pentru ziarul isrelian.

Procurorul american Breon Peace din Brooklyn a declarat că extrădarea lui Bazzi și a cetățeanului libanez Talal Chahine, în vârstă de 78 de ani, a fost solicitată în baza acuzațiilor conținute într-un rechizitoriu prezentat luna trecută la tribunalul federal din Brooklyn.

„Mohammad Bazzi a crezut că poate muta în secret sute de mii de dolari din Statele Unite în Liban fără a fi detectat de forțele de ordine”, a declarat Peace într-un comunicat. „Arestarea de astăzi dovedește că Bazzi s-a înșelat”.

Acuzațiile formulate împotriva lui Bazzi și Chahine includ conspirație pentru a determina persoane din SUA să efectueze tranzacții ilegale cu un terorist global și conspirație pentru spălare de bani. Nu era clar cine îi va reprezenta pe bărbați când vor ajunge în Statele Unite.

Daniel J. Kafafian, șeful interimar al Administrației pentru combaterea drogurilor din New Jersey, a declarat că inculpații „au încercat să ofere asistență financiară continuă Hezbollah, o organizație teroristă străină responsabilă de moarte și distrugere”.

Autoritățile din România l-au luat pe Bazzi în custodie după ce acesta a sosit vineri la București, potrivit comunicatului care anunță arestarea sa.