Un transport de medicamente şi materiale sanitare destinate celor afectaţi de cutremur a plecat sâmbătă către Siria.Transportul a fost realizat de MApN cu un avion C - 130 Hercules, care a decolat din Baza 90 Aeriană Otopeni, în jurul orei 11.00, cu destinaţia Adana, Turcia, relatează News.ro.

Cutremur in SiriaFoto: Ghaith Alsayed / AP / Profimedia

„La propunerea Ministerului Sănătăţii, astăzi, 25 februarie 2023, sunt transportate, conform Hotărârii CNSU, medicamente şi materiale sanitare pentru ajutorarea populaţiei afectate de cutremurele devastatoare din Siria. Este vorba despre antibiotice, analgezice, antiinflamatoare şi alte medicamente necesare tratării pacienţilor din această ţară”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

“Doresc să îmi exprim din nou solidaritatea şi compasiunea pentru victimele cutremurelor dezastruoase care au avut loc recent. Răspunsul rapid la apelul umanitar lansat către producătorii de medicamente în vederea donării de produse farmaceutice şi materiale sanitare, a fost înregistrat din partea companiilor farmaceutice Antibiotice Iaşi, Terapia SA şi Zentiva SA cărora le mulţumesc pentru ajutorul oferit”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Cei 52 de paleţi cu medicamente au fost colectaţi şi pregătiţi de compania C.N. Unifarm SA, prin Centrul Naţional Farmaceutic recent înfiinţat. Transportul medicamentelor către aeronavele militare a fost realizat de pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Medicamentele sunt transportate sâmbătă pe cale aeriană cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale conform Hotărârii CNSU.

Potrivit MApN, medicamentele şi materialele sanitare au fost transportate cu o aeronavă C - 130 Hercules a Forţelor Aeriene Române, care a decolat din Baza 90 Aeriană Otopeni, în jurul orei 11.00, cu destinaţia Adana, Turcia.

Donaţia de medicamente a fost realizată, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, de companii farmaceutice private, respectiv Zentiva Group, Antibiotice Iaşi şi Terapia S.A.