România şi Republica Moldova au nevoie să dezvolte oferte comune, rute integrate de promovare a turismului, precum rutele vinului, susţine ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, relatează Agerpres.

Cramă din Republica MoldovaFoto: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

„Ne dorim susţinerea dumneavoastră, a partenerilor din România... Contăm foarte mult pe România pentru că avem ce promova împreună. E nevoie, aşa cum menţionăm de fiecare dată când ne întâlnim cu autorităţile din România, să dezvoltăm oferte comune, să dezvoltăm rute integrate de promovare a turismului, cum ar fi rutele vinului. Avem deja o rută dezvoltată, dar cred este loc pentru noi rute care să unească Republica Moldova cu România şi cu regiunea balcanică”, a precizat vineri seară Victor Chirilă, la evenimentul de networking şi conexiune cu piaţa din România „De ce să vizitezi Moldova în 2023?”, organizat în contextul Târgului Naţional de Turism.

El a menţionat că Republica Moldova are peisaje fabuloase, rute turistice noi şi peste 40 de crame noi cu facilităţi turistice.

„De ce să vizitaţi Republica Moldova? Deseori se spune că suntem foarte ospitalieri. Realitatea e că este o trăsătură comună şi pentru România şi pentru Republica Moldova şi multe state din Balcani. Dar avem peisaje fabuloase în Republica Moldova. Avem deja şi rute turistice noi. (...) Avem, de asemenea, şi facilităţi hoteliere şi credem noi că, odată vizitând Republica Moldova, vă veţi convinge cu proprii ochi de aceste locuri frumoase, de aceste oportunităţi.(...) Sunt peste 40 de crame noi cu facilităţi turistice”, a afirmat ambasadorul.

Vinul este „arma strategică” a Republicii Moldova

Victor Chirilă a subliniat că vinul este „arma strategică” a Republicii Moldova în a deschide noi drumuri comerciale, iar acesta este exportat în 75 de state.

„De aceea suntem aici, ca să vă invităm să veniţi din Republica Moldova, să ne descoperiţi. Avem alături de noi cramele cu vinul deja devenit legendar, nu doar în România, unde exportăm aproximativ 25 de procente din vinurile pe care le exportăm în 75 de state.(...) Vinul nostru este tot mai cunoscut, tot mai apreciat, nu doar în Europa, ci şi pe alte continente şi este arma noastră strategică în a deschide noi drumuri, drumuri economice, comerciale. De asemenea, e un vin excepţional, care corespunde tuturor rigorilor moderne. Ne bucură că în România tot mai multe companii, crame de vin, urmează drumul pe care l-a deschis aici Vinăria Purcari, şi voi menţiona şi Chateau Vartely, şi Cricova, şi Asconi, companie care a venit recent pe piaţa din România. Vă invit să gustaţi şi vinul de la Mirceşti, o cramă mai mică, dar cu un vin foarte gustos”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova.