Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, joi, referindu-se la cazul medicului Dan Tesloianu, arestat în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la pacienţi decedaţi, că i-a rugat pe medicii ieşeni „să-şi prezinte şi succesele”: „Nu aruncăm copilul odată cu apa din baie”.

Mihai ChiricaFoto: Agerpres

El a spus, într-o conferinţă de presă, că „medicina ieşeană merge mai departe şi nu se opreşte la un caz precum cel al medicului Dan Tesloianu”.

  • „Am rugat toţi colegii mei din spitale, precum şi din alte instituţii care se ocupă de activitate medicală să-şi prezinte succesele pe care le au la capul pacientului.
  • Este nevoie de un aport general ca imaginea şcolii de medicină ieşene să fie ridicată la suprafaţă. Ce este de făcut acolo să se facă, dar noi trebuie să arătăm românilor că nu aruncăm copilul odată cu apa din baie, ci părţile bune le extragem”, a susținut Mihai Chirica, potrivit News.ro.

Tribunalul Bucureşti a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă pentru 30 de zile a medicului cardiolog Dan Tesloianu de la Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi, pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre.

Conform procurorilor, încă din 2017 medicul ar fi montat cel puţin 238 de dispozitive cadriace, unele fiind prelevate de la persoane decedate, altele fără a li se cunoaşte provenienţa, deşi acest lucru este interzis de lege. De asemenea, procurorii afirmă că unele operaţii nu erau necesare, dar medicul le-ar fi oferit pacienţilor săi medicaţie care să le inducă anumite simptome şi să se ajungă, astfel, la operaţie.

Anchetatorii spun că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, „procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică”.

  • „În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 - august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară.
  • Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora.
  • Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor.
  • Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.