Procurorul general Gabriela Scutea a susținut, luni, la interviul pentru un nou mandat de trei ani, că unul dintre factorii-cheie care au dus la trenarea soluţionării dosarelor istorice ar fi fost discontinuitatea, arătând că niciunul dintre procurorii care investighează în prezent Mineriada, de exemplu, nu a lucrat anterior în acest caz. Ea a vorbit despre resurse „mai încete, mai puţin tehnicizate”.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Scutea a susținut luni interviul pentru un nou mandat la şefia Parchetului General şi a fost întrebată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care crede că au fost cauzele principale ale trenării soluţionării dosarelor istorice.

  • „Un factor-cheie pe aceste dosare ale Revoluţiei şi Mineriadei l-a constituit discontinuitatea. Discontinuitate însemnând că în 2006 ne-am confruntat cu o schimbare a competenţei pentru infracţiunile comise de militari în civil şi dosarele au trecut de la Secţia Parchetelor militare la Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
  • Am avut o soluţie de clasare, care întâi a rămas clasare în timp, până când să fie infirmată, în dosarul Revoluţiei, iar, în prezent, avem o discontinuitate totală. Nimeni dintre procurorii care investighează dosarul Mineriadei nu a lucrat anterior în acest dosar.
  • Pe cale de consecinţă, este vorba despre un volum foarte mare de informaţie care trebuie asimilat şi pe care l-am comunicat în mod corespunzător şi către Ministerul Afacerilor Externe în ceea ce priveşte supravegherea executării hotărârilor pronunţate de CEDO cu privire la dosarul Revoluţiei şi cu privire la Mineriadă”, a susţinut Gabriela Scutea, potrivit Agerpres.

Ea a adăugat că a fost nevoie de câteva luni pentru ca dosarul Revoluţiei să fie declinat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului General.

  • „Pe dosarul Revoluţiei pot să vă spun o constatare personală şi asta se poate observa prin datele actelor procedurale emise în cauză.
  • După modificarea legislativă din 2006 de schimbare a competenţei, fostului procuror-şef al Secţiei Parchetelor militare i-au trebuit luni, nu două săptămâni, nu o lună, ci mai multe luni ca să decline dosarul la Secţia de urmărire penală şi criminalistică.
  • Discuţia a fost că el vrea să îl investigheze. I-am spus: ai toată deschiderea din partea noastră să-ţi faci trecerea în rezervă din procuror militar în procuror civil şi mergi la Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi fă dosarul, dar procedura este procedură", a transmis Gabriela Scutea.

Resurse „mai încete, mai puţin tehnicizate”

Procurorul general a adăugat că ancheta desfăşurată până în anul 2010 în dosarul Revoluţiei s-a făcut cu resurse „mai încete, mai puţin tehnicizate".

  • „Diferenţele se văd şi între resursele Ministerului Public. Ancheta desfăşurată din 1997 şi până în 2006, 2010 a avut alte resurse - mai încete, mai puţin tehnicizate, decât cele pe care le avem acum.
  • Momentul determinant a fost şi acela în care s-a pus în discuţie incidenţa unei infracţiuni internaţionale reglementată de Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi depăşirea raportării la infracţiunile clasice de drept comun, cum funcţionase dosarul anterior, pe infracţiunea de omor şi tentativă de omor”, a mai susținut Scutea.

„DNA este o maşină care are capacitate, dar în acest moment nu are ce să macine”

Tot la interviul de la Ministerul Justiției, procurorul general Gabriela Scutea a spus că Direcţia Naţională Anticorupţie este „o maşină care are capacitate”, dar în acest moment „nu are ce să macine” din cauza unor decizii ale Curţii Constituţionale şi a unor modificări legislative.

  • Întrebată de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre viitoarele modificări privind competenţele DNA şi DIICOT, Scutea a răspuns: „Părerea mea este că DNA este o maşină care are capacitate, dar în acest moment nu are ce să macine, pentru că au intervenit decizii ale CCR, au intervenit modificări normative în aşa fel încât suntem undeva unde este loc să mai adăugăm. Au poliţişti, pentru că încă suntem în perioada în care o suplimentare acordată de Guvern pe numărul mare de posturi îşi produce efectele, plus specialişti”.

Ea a spus că este destul de „rezervată” în privinţa atribuirii unei competenţe la DNA pentru evaziunea fiscală.

  • „Din punctul meu de vedere, a fost un ping-pong, îmi amintesc din perioada în care am fost adjunct, între DNA, DIICOT şi parchetele nespecializate cu cauzele de evaziune fiscală.
  • Cred că aici lucrurile trebuie să rămână foarte, foarte clare, sunt destul de rezervată în privinţa atribuirii unei competenţe la DNA pentru evaziunea fiscală. A fost avansată, cred, în nişte poziţii publice ale domnului Bologa suma de 5 milioane de euro, în aşa fel încât să rămânem pe un plafon de 5 până la 10 milioane dacă este transfrontalier, care se va duce spre EPPO”, a adăugat Scutea.

Cei doi candidaţi pentru funcţia de procuror general al României - Gabriela Scutea şi Alex Florin Florenţa de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - au susținut luni interviul în faţa unei comisii conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.