Un călugăr de la Mănăstirea Frăsinei şi un alt bărbat au fost arestaţi preventiv pentru viol şi corupere sexuală, victimele fiind doi băieți în vârstă de 10 și 13 ani, care ar fi fost violați chiar în incinta mănăstirii, potrivit Parchetului Judecătoriei Râmnicu Vâlcea.

PolițistFoto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Conform procurorilor, bărbaţii cercetaţi pentru viol ar fi întreţinut acte sexuale în incinta Mănăstirii Frăsinei, în perioada iulie - septembrie 2021, victimele fiind doi băieți de 10 și 13 ani, cărora călugărul și celălalt bărbat le dădeau diferite sume de bani şi cadouri pentru ajutorul acordat la vânzarea unor obiecte bisericeşti.

  • „(...) În vara anului 2021, în timp ce inculpaţii se aflau la Mănăstirea Frăsinei din comuna Muereasca, au dezvoltat relaţii de amiciţie cu două persoane vătămate în vârstă de 10 şi 13 ani, cărora le remiteau diverse cadouri şi sume de bani, ca urmare a ajutorului acordat de aceştia la vânzarea unor obiecte bisericeşti.
  • În perioada iulie - septembrie 2021, inculpaţii au întreţinut în prezenţa minorului în vârstă de 10 ani, în mod repetat şi în diverse încăperi din incinta Mănăstirii Frăsinei, acte sexuale, iar în cursul lunii septembrie 2021, pe parcursul a patru zile consecutive, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 10 ani de a-şi exprima voinţa datorită vârstei fragede, l-au atras pe acesta, în diverse camere ale mănăstirii şi l-au determinat să întreţină, în mod repetat, acte sexuale orale cu inculpaţii.
  • Totodată, în cursul lunii septembrie 2021, pe parcursul a patru zile consecutive, inculpaţii, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 10 ani de a-şi exprima voinţa, l-au determinat pe acesta să asiste la întreţinerea de acte sexuale orale între cei doi inculpaţi, precum şi să efectueze acte de natură sexuală ce au dus la satisfacţia sexuală a acestora”, spun procurorii.

Tot în luna septembrie 2021, pentru a-l determina pe minorul de 13 ani „să suporte şi să participe la acte sexuale”, unul dintre bărbați i-ar fi oferit acestuia diferite sume de bani, mai spun procurorii.

  • „În aceeaşi perioadă, unul dintre inculpaţi, profitând de imposibilitatea minorului în vârstă de 13 ani de a-şi exprima voinţa şi oferindu-i diverse sume de bani, l-a determinat pe acesta să suporte şi să efectueze acte sexuale pentru satisfacţia sexuală a inculpatului", se mai arată în comunicatul Parchetului.

Unul dintre bărbați a fost reţinut în 14 februarie, pentru viol în formă continuată, agresiune sexuală în formă continuată şi corupere sexuală (trei acte materiale), iar al doilea inculpat a fost reţinut în 17 februarie, pentru infracţiunile de viol în formă continuată şi corupere sexuală în formă continuată. Ulterior, Judecătoria Râmnicu Vâlcea a emis mandate de arestare pentru 30 de zile. Unul dintre ei este călugăr la Mănăstirea Frăsinei.

Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea este singura mănăstire ortodoxă din Romania unde femeile nu au voie să intre, de curând fiind în centrul unui scandal după ce Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a semnat un „document cu legământ cu blestem”, publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin care sunt blestemați toți preoții care vor mai oficia slujbe la o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei: „Nimeni să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi, nici arhiereu și nici altă față ierarhică, indiferent ce rang bisericesc ar avea”.

Patriarhia a reacționat prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, potrivit căruia ar fi vorba despre „o decizie menită să sporească gradul de rigoare și ascultare duhovnicească”.