Frații Tate amenință că o vor da în judecată pe una din victimele care a dezvăluit abuzul miliardarilor britanici şi pe părinţii acesteia pentru 300 de milioane de dolari, dacă nu-şi retractează declaraţiile, relatează BBC.

Andrew TateFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Controversatul influencer Andrew Tate a ameninţat că va intenta o acţiune în justiţie împotriva a cel puţin uneia dintre femeile care l-au acuzat de viol şi trafic de persoane. Este vorba despre tânăra din Statele Unite, ai cărei avocaţi spun că au primit o scrisoare de „încetare a acţiunii legale şi renunţare la plângere", trimisă de o firmă de avocatură americană, în decembrie, în numele lui Andrew Tate şi al fratelui său Tristan.

Scrisoarea ameninţă că îi va da în judecată pe femeie şi pe părinţii acesteia pentru suma de 300 de milioane de dolari, dacă nu îşi retrage declaraţiile.

BBC menţionează că a văzut o copie redactată a scrisorii, aparent trimisă în numele fraţilor.

„În aprilie 2022, aţi declarat în mod fals unei terţe părţi că clientul nostru v-a traficat, a abuzat de dumneavoastră şi v-a ţinut împotriva voinţei dumneavoastră (...) Aţi repetat declaraţiile false şi defăimătoare despre fraţii Tate către poliţie, mass-media şi către un alt cetăţean al Statelor Unite", se spune în scrisoare.

Andrew şi Tristan Tate se află în prezent în arest preventiv, în timp ce poliţia investighează acuzaţiile de trafic şi viol, pe care ambii bărbaţi le neagă.

Benjamin Bull, care lucrează pentru Centrul Naţional pentru Exploatare Sexuală, spune că clienta sa este un martor-cheie în ancheta din România şi că scrisoarea a fost concepută exclusiv pentru a-i închide gura şi pentru a o descuraja să depună mărturie în proces.

„Ei vor ca aceste tinere să intre într-o gaură şi să se ascundă, să nu iasă niciodată în faţă ca să descrie ce au văzut şi ce li s-a întâmplat. Este în mod clar un efort de intimidare", a comentat Benjamin Bull.

Avocații lui Tate neagă că ar fi vorba de intimidare

Avocaţii fraţilor Tate au confirmat pentru BBC că scrisoarea a fost trimisă în decembrie şi că se bazează pe legislaţia în materie de defăimare şi calomnie din SUA, dar neagă orice intimidare.

Tina Glandian, care face parte din echipa de avocați a fraţilor Tate, a declarat că nu este nimic anormal ca ei să se adreseze justiţiei pentru defăimare. „Faptul că sunt încarceraţi în acest moment nu este un motiv ca ei să nu-şi urmărească drepturile legale", a spus ea.

Ancheta privind acuzaţiile de viol şi trafic de persoane se bazează pe mărturia a cel puţin şase femei, dar încă nu au fost formulate oficial acuzaţiile la adresa fraţilor Tate, precizează BBC.

Victime terorizate și hărțuite

Echipa de avocaţi a familiei Tate a dezvăluit, de asemenea, că fraţii au depus plângeri penale în România, în aprilie anul trecut, împotriva a două femei, inclusiv a martorei din SUA care a primit scrisoarea.

Glandian a precizat că plângerile penale din aprilie au fost depuse ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora cele două femei au fost reţinute împotriva voinţei lor de către fraţii Tate.

„Nu a existat niciun fel de dovadă în acest sens, motiv pentru care fraţii Tate nici nu au fost arestaţi în aprilie. Nu erau altceva decât victimele unor acuzaţii false şi aveau tot dreptul să depună plângeri penale pentru că li s-au percheziţionat locuinţele şi li s-au confiscat bunurile", a explicat avocata. Rezultatele acelor plângeri penale sunt încă în aşteptare, spune ea.

Benjamin Bull spune că impactul acţiunii legale asupra clientelor sale a fost supărător şi intimidant. Dani Pinter, care face parte din aceeaşi echipă de avocaţi a acuzării, spune că nu doar ameninţarea cu acţiuni în justiţie este intimidantă, ci şi hărţuirea online pe care o primesc multe dintre clientele sale pentru că au vorbit.

„Se fac afirmaţii cu adevărat obscene, se încearcă să le facă de ruşine, se spune că sunt mincinoase. Dar apar şi informaţii din vieţile lor private - unde lucrează, cine sunt membrii familiei lor - cu intenţia clară de a incita la hărţuire. Şi funcţionează", afirmă Dani Pinter. Cele două presupuse victime pe care le reprezintă au primit chiar şi ameninţări cu moartea, spune ea.

"Sunt speriate de moarte. Amândouă se ascund. Simt că nu se pot stabili nicăieri, pentru că oamenii încearcă să le găsească", a relatat avocata.

Frații Tate ar avea o armată de trolli

Procurorii au avut grijă să păstreze numele celor şase femei strict secrete, însă numele complete ale unora dintre ele au fost publicate pe reţelele sociale, menţionează BBC.

Numele a doi martori au apărut chiar şi într-o declaraţie pentru BBC din partea echipei de comunicare din SUA a fraţilor Tate, dar BBC precizează că nu le va face publice numele.

Andrew Tate şi fratele său nu au acces la reţelele sociale în timp ce se află în arest, dar şi-au construit o reţea vastă şi loială de fani şi susţinători care sunt foarte activi online, precizează BBC.

Unele conturi par a fi administrate de o echipă profesionistă, care publică în mod regulat videoclipuri şi documente menite să submineze declaraţiile martorilor şi ale altor femei care fac acuzaţii împotriva familiei Tate.

La începutul acestei săptămâni, unul dintre cele mai active conturi a publicat numele complet, adresele de pe reţelele sociale şi mesajele WhatsApp ale uneia dintre presupusele victime din cadrul anchetei.

BBC a contactat contul respectiv pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

Daria Gușă a fost amenințată după ce a vorbit cu BBC

Chiar şi cei care au fost implicaţi doar marginal în această poveste se pot trezi că sunt o ţintă. Daria Guşă, fiica politicianului Cozmin Guşă, a vorbit cu BBC şi cu alte persoane despre faptul că a primit un mesaj privat de pe contul de Instagram al lui Andrew Tate când avea 16 ani.

Acesta urma acelaşi model expus de el în discursurile online despre cum să câştige atenţia unei femei şi să obţină influenţă asupra ei. Ea nu a susţinut că s-ar fi comis vreo infracţiune, dar după aceea a fost hărţuită online.

„Am primit o grămadă de mesaje. Majoritatea erau de la oameni care spuneau că mint sau mă făceau târfă", a declarat Daria Guşă pentru BBC. Ea susţine că a primit şi „10-15 ameninţări" online.

„Un tip mi-a trimis un mesaj în care îmi spunea: Ştiu că studiezi la această universitate, programul este publicat online, ştiu unde eşti", a povestit Daria, care studiază în Anglia.

Mai multe dintre prietenele ei, care se pare că au avut şi ele contact cu Andrew Tate, au refuzat să vorbească despre experienţele lor, mai spune Daria.

"Nu este vorba doar de oamenii care lucrează pentru el", a explicat ea. „Este faptul că, practic, există milioane de bărbaţi care îi idolatrizează cu adevărat pe aceşti oameni şi care ar face orice pentru a-i proteja, pe ei şi imaginea lor, aşa că eu cred că este complet justificat faptul că atât de multe fete nu vor să vorbească", a declarat Daria Guşă.

Nu este clar cine anume gestionează unele dintre cele mai active conturi care îi apără pe Tate sau cât de multă cooperare există între ei, dar riscurile pentru femeile care fac acuzaţii publice împotriva lui Andrew Tate pot fi mari, iar acestea pot veni din mai multe direcţii, conchide BBC. (sursă news.ro)