De sâmbătă dimineață este valabil un cod portocaliu de vânt și viscol la munte, în zeci de județe este în vigoare un cod galben de vânt, iar în sudul și estul țării vremea va fi mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă, potrivit meteorologilor. În București, vremea va fi deosebit de caldă pe parcursul week-end-ului.

Iarnă caldăFoto: ciaobucarest / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în perioada 18 februarie, ora 8:00 - 19 februarie, ora 20:00, va fi valabil Codul portocaliu, iar la altitudini mai mari de 1.700 de metri, în Munţii Apuseni, Carpaţii Meridionali şi de Curbură vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 - 120 km/h şi va fi viscol puternic, scrie Agerpres.

De asemenea, de sâmbătă dimineaţa şi până duminică, la ora 20:00, va fi în vigoare un Cod galben de intensificări ale vântului în nord-vestul, nordul, centrul şi local în sudul şi în extremitatea de sud-est a ţării, unde temporar vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 55 - 65 km/h, izolat, 70 km/h.

La ora actuală, sunt în vigoare deja două atenţionări. Astfel, până duminică, la ora 20:00, este valabilă o atenţionare Cod portocaliu de vreme rea în zona de munte a judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, şi Suceava, unde la altitudini de peste 1.700 de metri, temporar va ninge viscolit, se va depune strat consistent de zăpadă, iar vizibilitatea va fi redusă.

În acelaşi timp, la altitudini de sub 1.700 de metri, temporar va ploua, iar prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 40 - 50 l/mp şi, izolat, 60 - 70 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă. De asemenea, în nordul, nord-vestul şi centrul ţării vor fi precipitaţii moderate cantitativ şi pe alocuri se vor acumula peste 25 - 35 l/mp.

Pe de altă parte, până luni dimineaţa, la ora 10:00, va fi în vigoare un Cod galben de intensificări susţinute ale vântului, cu rafale de peste 70 - 100 km/h, la altitudini de peste 1.700 de metri. Totodată, în zona avertizată va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

Cum va fi vremea în București

Potrivit meteorologilor, în Capitală, vremea va fi deosebit de caldă pe parcursul week-end-ului până luni dimineață la ora 10:00. Temperaturile maxime vor fi de 15-17 grade, iar cele minime, în creștere treptată, de la 2-4 grade, sâmbătă dimineață, până la 6-7 grade, luni dimineață. Cerul va fi temporar noros, iar condițiile de ploaie, reduse. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări sâmbătă și duminică, cu viteze în general de 45-50 km/h.