Noua ambasadoare SUA în România, Kathleen Kavalec, spune că este „nerăbdătoare” să lucreze cu oficialii români în privinţa ridicării vizelor pentru românii care merg în Statele Unite, o chestiune care este de mulţi ani pe agenda bilaterală, dar în privința căreia nu s-au făcut progrese din cauza unor condiţii tehnice, în special rata de respingere a vizelor, pe care România nu le îndeplineşte.

Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA în RomâniaFoto: Presidency.ro

Kathleen Kavalec a declarat într-un interviu pentru Digi24, că vede posibilă includerea României în programul „Visa Waiver” pe durata mandatului său de ambasador.

  • „Acesta este un subiect la care aştept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu oficialii români. De fapt, am început deja.
  • Există o serie clară de paşi, conform legislaţiei noastre, care trebuie urmaţi pentru ca o ţară să adere la programul de scutire de vize, iar ţările sunt acceptate mereu.
  • Aşa că aş fi încântată dacă s-ar putea întâmpla acest lucru, să intre şi România în program, în timpul mandatului meu”, a spus Kathleen Kavalec.

Pentru ca o ţară să fie inclusă în acest program, care permite călătorii în Statele Unite fără obligaţia de a obţine în prealabil o viză de la autorităţile americane, trebuie îndeplinite o serie de criterii.

  • „Sunt şi tipuri de acorduri administrative care trebuie semnate, la care vom lucra.
  • Acestea includ aspecte legate de schimbul de informații, securitatea frontierelor, acele tipuri de acorduri care trebuie să fie aplicate, precum și analizarea a ceea ce numim rata de refuz, știți, numărul românilor cărora li se refuză vizele.
  • Există un prag în legea americană care spune că trebuie să fie sub un anumit număr.
  • Şi cred că acesta este un lucru pe care îl putem aborda împreună cu guvernul român prin educaţie, ajutând oamenii să înţeleagă ce este necesar pentru o cerere de viză reuşită. Și cred că văd toate condițiile în vigoare pentru a progresa în această problemă, cât sunt aici, pe durata mandatului meu”, a mai spus ambasadoarea SUA.

Mandatul unui ambasador american este, de regulă, de trei ani.

Pragul menţionat de Kathleen Kavalec este de 3% - aceasta trebuie să fie proporţia maximă de vize refuzate de SUA din totalul solicitărilor primite de-a lungul unui an fiscal din partea cetăţenilor români. Anul trecut, această rată a fost de 17% în cazul României, în creştere faţă de o medie de 10 la sută înregistrată în anii precedenţi.

România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele ţări din UE care nu sunt incluse în Progamul Visa Wiver.

Kathleen Kavalec, care a mai lucrat la Ambasada SUA în România în calitate de consilier cultural, la începutul anilor 2000, a venit la post în România la începutul acestei luni.