Constantin Mitulețu-Buică, care în ianuarie și-a anunțat demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), la două zile după ce a fost reclamat la Parchetul General de către Agenția Națională de Integritate (ANI), a rămas de fapt în structura de conducere a instituției, în urma unei decizii a premierului Nicolae Ciucă.

Constantin Florin Mituletu-BuicaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Decizia semnată de premierul Nicolae Ciucă și publicată joi în Monitorul Oficial:

  • „Se constată încetarea suspendării de drept a raportului de serviciu și reluarea activității în funcția de secretar general al Autorității Electorale Permanente a domnului Constantin-Florin Mitulețu-Buică”.

Astfel, Buică revine pe postul de secretar general al AEP, ocupat până în 2019, când PSD l-a propus, iar Parlamentul l-a numit președinte al Autorității Electorale Permanente, continuând în acest fel să rămână la șefia instituției.

Acuzațiile pe care ANI i le-a adus lui Mitulețu-Buică

În 11 ianuarie, Constantin-Florin Mitulețu-Buică a demisionat din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), la două zile după ce Agenția Națională de Integritate l-a acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane, respectiv că și-a angajat cumnata în instituția pe care a condus-o.

Constantin Mituleţu Buică a fost ales de plenul reunit al Parlamentului în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente în 27 februarie 2019, la propunerea PSD, pentru un mandat de opt ani.

Agenția Națională de Integritate a anunțat în ianuarie că a sesizat Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Mitulețu-Buică a infracţiunii de „folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane”.

Conform ANI, în calitate de președinte al Autorității Electorale, „a emis, aprobat și semnat nouă acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la cabinetul vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier”.

Cum s-a apărat Mitulețu-Buică

Contactat atunci de HotNews.ro, șeful AEP a susținut că este vorba despre o „suspiciune” pentru care nu ar exista „niciun fel de fundament”.

  • „Voi depune în instanță o contestație la raportul ANI și voi aduce concluzii împotrivă”, a spus Mitulețu-Buică.

Întrebat cum a fost angajată la AEP cumnata sa (sora soției sale), Mitulețu-Buică a răspuns că angajarea acesteia a fost „la propunerea demnitarului”, adică a vicepreședintelui AEO la cabinetul căruia este consilier: „Unul dintre vicepreședinți a propus-o, nu eu, pentru că nu lucrează la cabinetul meu”.

El a susținut că femeia a avut mai multe locuri de muncă, iar printre calitățile ei se numără „activitatea profesională și implicarea de care a dat dovadă”.

Trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Șeful AEP a mai fost vizat de o plângere penală și chiar a fost trimis în judecată de procurori pentru abuz în serviciu, dar în iunie 2022 Tribunalul București a retrimis dosarul la parchet.

În noiembrie 2021, Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti a anunţat Parlamentul că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu Buică, a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, ultima în formă continuată. De asemenea, a fost trimis în judecată şi secretarul general al AEP, Cristian Andreescu, pentru fals intelectual.

Mituleţu-Buică a fost acuzat de procurori că a făcut presiuni ca doi șefi din AEP - Gabriel Saucă, director general Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale să părăsească instituţia. De asemenea, el a fost acuzat că ar fi blocat mai multe posturi din AEP, neorganizând concursuri pentru ocuparea lor, potrivit unui raport al Curţii de Conturi.

În martie 2021, Constantin Mitulețu-Buică a fost chemat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoștință că este urmărit penal pentru abuz în serviciu. El a declarat atunci pentru HotNews.ro că a fost chemat în calitate de suspect și că dosarul a fost deschis în urma plângerilor penale făcute împotriva lui de cei doi foști angajați pe care el i-ar fi sancționat cu avertisment, în 2019.

În iulie 2019, preşedintele AEP Constantin Buică a propus Parlamentului demiterea lui Gabriel Saucă, director general al Direcţiei de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional şi Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale. PNL a reclamat atunci PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi demiterea unor profesionişti în detrimentul unor oameni de partid.

"PSD arată că nu înţelege gravitatea situaţiei în care au ajuns să funcţioneze instituţiile statului, continuând practicile de eliminare a profesioniştilor şi de înlocuire a acestora cu politruci fără competenţe minimale”, a transmis atunci PNL.

De asemenea, în luna august 2019,14 organizaţii neguvernamentale au solicitat o serie de clarificări Parlamentului pentru demiterea lui Gabriel Saucă, director general Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional, şi a lui Cristian Petraru, şeful Departamentului de organizare a proceselor electorale din cadrul Autorităţii Electorale Permanente.

Rămas fără titlul de doctor după acuzații de plagiat

În februarie 2021, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ca lui Mitulețu-Buică să îi fie retras titlul de doctor, fiind acuzat că și-a plagiat teza de doctorat.

Mitulețu-Buică și-a susținut teza de doctorat în 2017, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Teza președintelui AEP se intitulează „Cadrul juridic privind controlul autorităților cu responsabilități în domeniul securității și apărării pentru respectarea drepturilor omului în situația de conflict armat și operații de menținere a păcii”.

CNATDCU a constatat că „sesizarea de plagiat identifică corect numeroase cazuri în care autorul tezei a încălcat flagrant normele de redactare a unei lucrări academice. Teza plagiază pe larg din alte lucrări științifice, omițând să semnalizeze preluarea multor fragmente de la alți cercetători sau autori”.

Potrivit PressOne, „de la un început de carieră ca șef de tură și de depozit de carburanți la o serie de firme din Craiova – unde lucra în timp ce era student la zi la Târgu Jiu, aflat la 109 km distanță – Mitulețu-Buică a ajuns rapid consilier în Parlamentul României după ce a devenit membru PSD. Mai apoi s-a înscris la doctorat, iar apoi a ajuns vicepreședinte, secretar general și – din 2019 – președinte al AEP”.

„Eu în continuare consider şi pe baza documentelor pe care le-am depus în 2016 în emiterea acestui titlu de doctor că nu am plagiat”, se apăra atunci Mitulețu-Buică.

El a contestat în instanță decizia, precum și ordinul în baza căruia i-a fost retras titlul de doctor.