Ministrul Agriculturii, Petre Daea, continuă seria declarațiilor colorate, spunând despre autorizarea unor insecte ca alimente noi în UE că „nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii” și că „dintr-un camion de lăcuste nu poate fi obţinută nici măcar o lingură de făină”. Întrebat ce ar face dacă un grup de investitori care doresc să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri ar dori să discute cu el, ministrul a replicat: „Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Petre Daea, ministrul AgriculturiiFoto: Agerpres

Petre Daea a fost întrebat, vineri, la Prima News, cum vede schimbările în alimentaţie, de la făina de greieri, la carnea vegetală şi laptele vegetal.

„Nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alții”

El a răspuns că este consecvent în ceea ce spune şi ceea ce face și că „trebuie să înţelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l şi păstrăm, să-l valorificăm şi să îl şi dezvoltăm în acelaşi timp”.

  • „Să-l dezvoltăm prin componenta lui şi să îl dezvoltăm prin ceea ce trebuie să transmitem oamenilor de fiecare dată, în aşa fel încât să conştientizăm că suntem pe un traseu al respectării gusturilor, dar în acelaşi timp să nu ieşim din vadul pe care l-am cunoscut de-a lungul vremii şi pe care l-am făcut de-a lungul vremii.
  • Şi sunt şi constant în ceea ce afirm de fiecare dată şi cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alţii şi nici nu putem să salivăm decât dacă ne place şi nouă.
  • Nu ne plac nici greierii, nu ne plac nici lăcustele. Ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii şi pe care le putem realiza în România, ştiind că avem, har Domnului, de toate, avem unde, avem cu ce, avem cu cine să facem hrana necesară populaţiei”, a afirmat ministrul Agriculturii, citat de News.ro.

„Ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste”

El a mai fost întrebat dacă nu crede totuși că acest tip de soluţii pentru alimentaţie nu reprezintă o soluţie pentru viitor, având în vedere că există un dezechilibru major între numărul populaţiei la nivel global şi resursele pe care le are planeta.

  • “Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme. Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, a răspuns Petre Daea.

Întrebat ce le-ar transmite unor investitori care vor să facă în România o fermă de crescut lăcuste sau greieri și ar veni la el, ministrul Agriculturii a răspuns: „Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat”.

Ce insecte au fost autorizate pentru consum în UE

În total, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare în Uniunea Europeană.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a aprobat pentru consum larva gândacului de bălegar.

Aceasta este a patra insectă comestibilă aprobată, după greierul domestic (Acheta domesticus), viermele de făină (Tenebrio molitor) şi lăcusta migratoare (Locusta migratoria). Larva gândacului de bălegar poate fi consumată fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Viermele galben de făină, lăcusta călătoare sau greierele se vor găsi în magazinele din România în standuri separate

Produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate ca alimente noi vor fi prezentate în magazine în standuri separate, delimitate de cele cu produse clasice, lângă care trebuie să se găsească panouri de informare, prevede un proiect de ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit proiectului de ordin al preşedintelui ANPC, publicat pe site-ul instituţiei, documentul stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conţin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă şi larve ale gândacului de făină, precum şi orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi.

  • „Produsele alimentare care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produsele consacrate care nu sunt/nu conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi”, se arată în proiect.

Totodată, comercianții vor fi obligaţi să afişeze, la loc vizibil, lângă standul separat, informaţia că produsele alimentare sunt/conţin specii de insecte.

De asemenea, ”indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective care sunt/conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii”, mai scrie în document.

Proiectul de ordin privind obligaţia operatorilor economici de a asigura consumatorilor informaţii clare şi complete cu privire la produsele alimentare ce conţin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi este supus consultării publice, propunerile şi observaţiile putând fi trimise în perioada 15-27 februarie, la adresa: cabinet@anpc.ro.