Criza energetică pe care România, Europa și chiar întreaga lume o traversează ne arată că statele trebuie să adopte o nouă paradigmă în ceea ce privește producția și consumul de energie. Provocările anului trecut ne-au făcut să vorbim despre “sărăcia energetică” și despre “consumatorii vulnerabili”. În fața valului de scumpiri pe piața energiei electrice, atât cetățenii cât și firmele au tremurat de teama incapacității de a-și plăti facturile. Schemele de plafonare a prețului energiei electrice pentru consumatorii casnici, dar și pentru companii - prin OUG 27/2022, au dat timp consumatorilor să regândească modul în care trebuie să își adapteze consumul și chiar să își producă energia.

2023 va fi anul tranziției IMM-urilor către energia regenerabilăFoto: Ensys

Soluția cea mai eficientă, cu implementare rapidă și cu rezultate imediate, vine de la sistemele fotovoltaice care pot produce în integralitate necesarul IMM-urilor și chiar le permit acestora să devină producători de energie electrică, “prosumatori”, care vând energie.

“IMM-urile și antreprenorii români sunt cu un pas înaintea Statului. Nevoia te face să inovezi, să cauți soluții pentru problemele de zi cu zi, iar energia este o problemă vitală pentru supraviețuirea celor 500.000 de IMM-uri din țara noastră. Din păcate, statul nu ține încă pasul din punct de vedere birocratic cu nevoile antreprenorilor, mai ales când vine vorba de analiza și implementarea proiectelor ce țintesc producerea de energie din surse regenerabile. Cu toate acestea, așteptările sunt mari și vedem preocupare din partea Guvernului pentru deblocarea acestei situații. ENSYS recomandă tuturor antreprenorilor să își calculeze necesarul și să contacteze furnizori de soluții acreditați ANRE, cu experiență în implementarea proiectelor fotovoltaice pentru clienți industriali”, declară Sebastian Crisan, CEO interimar Ensys.

Astăzi, companiile se lovesc de problema finanțării, a lichidității, a calculelor care țin de amortizarea investiției în timp. Vești bune vin din zona guvernamentală, unde prin proiecte precum Electric-UP se asigură finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii și din domeniul HORECA. Companiile pot achiziționa și instala sisteme fotovoltaice cu putere cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp, cu o finanțare de cel mult 100.000 euro, pentru producție necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național. Cu toate acestea, având în vedere că în România sunt în jur de 500.000 de IMM-uri, bugetul alocat acestui program, adică 476 milioane lei, nu satisface nici pe departe nevoile pieței. La un calcul simplu, vorbim despre cel mult 2000 de potențialii beneficiari, la o putere medie instalată de 50 kWp, cu un total de 225 MW putere generată suplimentar în sistemul energetic.

Potențialul este mult mai mare și nevoile pieței sunt și mai acute! Soluții alternative vin din Europa. La finalul anului trecut, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansa un proiect prin care se acordă ajutoare de minimis firmelor românești pentru obținerea unor granturi de câte 50.000 - 200.000 de euro pentru instalarea de panouri solare și sisteme de producere a energiei electrice.

Numai în acest an, pe segmentul business-to-business cu sisteme de peste 50kWp, ENSYS are în execuție 75 de proiecte, cumulând aproape 11 MWp, numărul acestora urmând să crească pe măsură ce proiectele deja contractate vor obține toate avizele tehnice necesare.

“Dacă anul 2022 a produs multă neliniște în rândul consumatorilor, pentru România, ne așteptăm ca anul 2023 să aducă progrese mari în privința numărului companiilor care își instalează sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din sursă regenerabilă. Ne așteptăm ca 2023 să fie anul tranziției IMM-urilor către energia regenerabilă. Consumatorii industriali se concentrează pe date de amortizare, investiție și rentabilitate, iar în final se lovesc de costul ridicat al finanțării sau de lipsa lichidității. Cu toate acestea, marii consumatori de energie electrică sunt pregătiți să aloce între 10-20% din bugetul de investiții pentru finanțarea unui proiect de eficientizare energetică. Iar acolo unde achiziția de sistem nu este o opțiune, venim în ajutorul clienților cu servicii de tip OpEx prin produsul revoluționar “Solar as a Service” pentru “închiriere” de energie verde, la costuri semnificativ reduse față de costul mediu de furnizare energie electrică. Ensys fiind probabil primul furnizor privat de servicii complete în segmentul fotovoltaicelor din România care oferă astfel de servicii, fără a condiționa suplimentar clientul. Datorită experienței noastre încă din anul 2006 în piață, oferim o gamă completă de servicii, de la consultanță de specialitate, proiectare, avizare și autorizare, montaj și mentenanță, asigurând cele mai înalte standarde de calitate”, mai spune Sebastian Crișan.

Ensys (www.ensys.com.ro) este unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme fotovoltaice la cheie din România. Compania oferă soluții complete de sisteme fotovoltaice: consultanță tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanță, accesarea de grant-uri cu finanțare din partea statului român și private. Prezentă din 2006 pe piața din România si din 2021 pe piata internațională, în unele state membre ale Uniunii Europene, Ensys Renewable Solutions are o experiență semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicații rezidențiale, comerciale, industriale, horeca, parcuri solare, etc. și se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate și know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.

Articol susținut de ​​Ensys