Premierul Nicolae Ciucă spune că este decizia PNL București dacă Nicușor Dan va mai fi susținut pentru un nou mandat la Primăria Capitalei și că „a trecut deja o lună” de când liberalii i-au transmis primarului o listă în 10 obiective de îndeplinit pentru a nu-i retrage sprijinul politic. Ciucă a răspuns astfel întrebat dacă Nicușor Dan va mai avea susţinerea PNL, după acuzaţiile ANI privind incompatibilitatea.

Nicolae CiucăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea
 • „Este o decizie a filialei PNL Bucureşti. Am stabilit deja şi am transmis domnului primar lista cu cele zece obiective pe care filiala PNL Bucureşti le are în vedere la nivelul Primăriei Bucureşti. A trecut deja o lună.
 • Urmează ca în funcţie de ceea ce se va realiza sau nu ne vom poziţiona faţă de domnia sa”, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă.

(De la minutul 15)

ANI a anunțat joi că a sesizat Parchetul pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane” în cazul lui Nicușor Dan, pe care îl acuză că în 2022 a fost timp de o lună, în conflict de interese administrativ.

Ce îi impută ANI lui Nicușor Dan

 • „În perioada exercitării mandatului de primar general, Dan Nicușor Daniel a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.
 • În perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), Nicușor Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.
 • Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.”
 • Agenția Națională de Integritate spune că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât:
 • - amenda contravențională aplicată de către o instituție publică persoanei fizice Nicușor Dan a fost achitată de Primăria Municipiului București, iar demersurile de contestare la instanța abilitată au fost efectuate de către Direcția Juridic din cadrul Primăriei Municipiului București pentru Nicușor Dan atât în calitate de persoana fizică, cât și în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calități;
 • - în perioada 07 august – 07 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a funcției de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei și ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat.
 • De asemenea, ANI spune că a sesizat Instituția Prefectului cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general a celor patru funcții de conducere în cadrul instituțiilor sau serviciilor publice (Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

În plus, Agenția a sesizat Curtea de Conturi a României „cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenționale aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului București”.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat spunând că va ataca în instanță raportul prin care Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul său pentru „abuz în serviciu și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”. El spune că ANI îi impută două fapte „pentru care are o interpretare eronată a legii”.

Cele 10 condiții puse de PNL pentru a nu-i retrage sprijinul politic lui Nicușor Dan

În 1 februarie, PNL i-a transmis lui Nicușor Dan o listă cu 10 obiective de îndeplinit de către administrația condusă de el, în termen de 6 luni de acum înainte, pentru a nu-i retrage sprijinul politic.

 • „Toate aceste teme au fost asumate de către candidatul Nicușor Dan în campania din anul 2020. Din modul în care am conceput indicatorii de evaluare, nu cerem rezolvarea integrală a acestor probleme, ci rezultate perfect realizabile, rezultate care ar fi putut fi atinse deja până în acest moment”, a transmis PNL.

Cerințele liberalilor:

I. Investiții în termoficare, reducerea riscului de pierdere a fondurilor europene

 • „Bani sunt, dar PMB se mișcă extrem de greu. Investițiile în termoficare sunt întârziate. La începutul mandatului, încă din noiembrie 2020, a fost semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea a 22% din rețeaua de termoficare din București cu fonduri europene - 1,6 miliarde lei”, acuză liberalii.
 • (1) Acum, la peste 2 ani de la momentul în care banii au fost disponibili, din cauză că strategia de contractare a lucrărilor a fost extrem de prost executată, nu s-au început efectiv lucrările la niciun tronson. Practic, din acest motiv, Bucureștiul a pierdut banii. Banii ar putea fi readuși în București, printr-o procedură amplă de planificare pe care Primăria Generală și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene trebuie să o parcurgă. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, conform procedurilor de fazare ale Comisiei Europene, trebuie ca minim un tronson din cele cinci să fie finalizat până la sfârșitul anului.
 • MDRAP a acordat o finanțare de 250 milioane de lei către PMB în luna octombrie 2022 pentru execuția a încă cinci tronsoane. Suma a fost suplimentată în decembrie 2022 cu încă 210 milioane de lei. Până acum nici măcar nu au fost demarate licitațiile de atribuire a lucrărilor de proiectare și execuție.

Indicatori de realizare:

 • Demararea execuției lucrărilor la minim două tronsoane în următoarele șase luni finanțate din proiectul de 1,6 miliarde lei prin POIM pentru a crea posibilitate fazării pentru exercițiul financiar actual. Atenție! Cel puțin un tronson TREBUIE să fie executat în totalitate 2023;
 • Demararea proiectării pentru cele cinci loturi a căror execuție este finanțată de către MDRAP;

II. Creșterea ritmului de execuție a marilor proiecte de investiții care bat pasul pe loc

 • În acești 2 ani de mandat nu a fost demarat niciun mare proiect de investiții, unul a fost abandonat (drumul Ciurel), unul a mers prost (pasaj Dna. Ghica) și unul a mers extrem de prost (Prelungirea Ghencea), susține PNL.

Indicatori de realizare:

 • Deschiderea circulației pe Pasajul Dna. Ghica până la data de 31 iulie 2023;
 • Lucrările la tronsonul 1 din Prelungirea Ghencea să ajungă măcar la 50% execuție (inclusiv plăți) până la 31.07.2023. Atribuirea contractelor de execuție prin proceduri de achiziție pentru tronsoanele 3 și 4 până la 31.07.2023;
 • Primarul General va veni în fața Consiliului General cu o decizie în ceea ce privește Drumul Ciurel, având practic două opțiuni:
 • (1) Deblocarea proiectului prin angajarea serviciilor de expropriere și bugetare adecvată.
 • 2) Stoparea argumentată a proiectului prin introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de anulare a PUZ Ciurel și a coridorului de expropriere.

III. Mobilitate: creșterea calității serviciilor publice de transport, adoptarea unei strategii unitare de parcări și deblocarea serviciului de taximetrie

Indicatori de realizare:

 • Prezentarea, dezbaterea și punerea pe ordinea de zi a strategiei de parcare de la nivelul municipiului București;
 • Publicare primei variante din master-planul pe biciclete;
 • Datoriile curente pentru serviciul de transport public să nu depășească contravaloarea facturilor STB pe ultimele 2 luni;
 • Subscrierea capitalului social la STB cu minimum 100 de milioane lei pentru planul de recondiționare a flotei de transport public;
 • Deblocarea autorizațiilor de taximetrie;

IV. Digitalizarea și eficientizarea serviciilor publice

Indicatori de realizare:

 • Prezentarea versiunii finale a strategiei de digitalizare, care să conțină termene clare de execuție și bugetele aferente;
 • Digitalizarea măcar a unui serviciu public important până la 31 iulie 2023 (ex. licențe taxi, ocuparea domeniului public, taxa de drum pentru autovehicule grele, trasabilitatea solicitărilor cetățenilor etc.).

V. Demararea reformelor instituționale reale

 • „La nivelul aparatului PMB și a instituțiilor subordonate nu a existat nicio reformă, nicio reorganizare, nicio comasare, nicio desființare, deci nicio eficientizare a activității.”

Indicatori de realizare:

 • Reorganizarea Primăriei Municipiului București pe criterii de eficiență și performanță administrativă;
 • Prezentarea în următoarele două luni a unui plan de reducere a numărului de instituții din subordinea PMB;
 • Reforma Poliției Locale pe baza unei analize și a unui document de reformă asumat în fața Consiliului General;

VI. Creșterea transparenței instituționale

 • Conform rapoartelor independente, un număr foarte mic de proiecte cu caracter normativ sunt puse în dezbatere publică. Dispozițiile de primar nu sunt publicate.

Indicatori de realizare:

 • Respectarea prevederilor legale în ceea ce privește transparența prin punerea în dezbatere publică a proiectelor Consiliului General;
 • Publicarea tuturor dispozițiilor de primar emise în ultimii 3 ani.

VII. Revitalizarea parcurilor și înlăturarea pericolelor prezentate de arborii bolnavi din mediul urban

 • Parcurile administrate de către PMB se află într-o stare de degradare avansată. În comparație cu parcurile administrate de către primăriile de sector, aceste parcuri sunt mizerabile, prost întreținute, lipsite de investiții și mentenanță.

Indicatori de realizare:

 • Amenajarea și readucerea într-o siuație de bun simț a parcurilor aflate în administrarea PMB în special Cișmigiu, Mihai I (Herăstrău), Carol I, Tineretului și Izvor;
 • Soluționarea tuturor avizelor de toaletare/defrișare în termenul legal;
 • Prezentarea unei strategii legate de realizarea registrului verde.

VIII. Risc Seismic / Patrimoniu Construit

Bucureștiul continuă să prezinte un mare risc seismic. Actuala administrație nu a consolidat nici măcar o clădire cu risc seismic.

Indicatori de realizare:

 • Finalizarea consolidărilor clădirilor demarate în mandatul precedent;
 • Demararea execuției lucrărilor de consolidare și restaurare pentru minim 10 clădiri emblematice din București;

IX. Asumarea prin acțiuni concrete a politicii de urbanism a Bucureștiului, cu accent pe zonele centrale

 • Nici până acum Bucureștiul nu beneficiază de un Plan de Urbanism General (PUG), actuala administrație deblocând abia după mai bine de doi ani contractul pentru realizarea PUG-ului. Zonele centrale se află într-un proces avansat de degradare.

Indicatori de realizare:

 • Actualizarea bazei de date aferente PUG;
 • Demararea a cel puțin două Planuri Urbanistice Zonale de regenerare urbană: (1) Bd. Magheru. (2) Bd. Calea Victoriei care acum se prezintă ca două zone urbane destructurate;

X. Crearea unui sistem multianual de planificare de investiții care să integreze toți deținătorii de rețele

 • În acest moment operatorii de rețele de la nivelul PMB (Termoenergetica, STB, Apa Nova, Distrigaz, Enel, NetCity etc.) și de la nivelul Sectoarelor Municipiului București acționează disparat, nu au un plan comun de investiții pe termen lung, ceea ce face ca, de exemplu, o stradă reabilitată recent, în câteva săptămâni sau luni să fi săpată iar. De asemenea, noile investiții în rețeaua rutieră sunt multul întârziate pentru că aceste lucrări nu sunt prinse și în planurile de investiții ale operatorilor.

Indicatori de realizare:

 • Realizarea unui mecanism de planificare, transparentizare și prioritizare a lucrărilor publice, din care să reiasă clar etape, bugete, responsabilități și termene de realizare.