Maia Sandu susține că nu va candida la nicio funcție politică în România la următoarele alegeri.

Maia SanduFoto: Darko Bandic / AP / Profimedia

„Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcție în România. Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chișinău. Suntem tare recunoscători. Noi avem niște sarcini importante aici”, a declarat președinta Republicii Moldova la TVR, întrebată despre scenariul vehiculat că ar urma să candideze la președinția României.

Solicitată să comenteze declarații ale lui Marcel Ciolacu care nu a exclus varianta unei astfel de candidaturi susținută de PSD și PNL, Maia Sandu a insistat: „Vreau să repet: nu candidez la nicio funcție în România. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor partidelor politice din România ca să reușim aici, în Republica Moldova”.

Pe 16 ianuarie, Marcel Ciolacu a declarat că este unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi a unificării României Mari, întrebat dacă PSD şi PNL ar susţine candidatura acesteia la alegerile prezidenţiale din România din anul 2024, transmite News.ro. El a mai spus că nu a avut loc o discuţie între cele două partide privind sprijinirea unui candidat comun la prezidenţiale.

„Întotdeauna duceţi discuţia către anumite persoane. Vreau să vă reamintesc că şi în 2024 sunt alegeri şi pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova, şi mai devreme decât în România. Sunt unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi ai unificării României Mari”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat luni la RTV despre o posibilă susţinere de către PSD şi PNL a candidaturii actualului preşedinte al Republicii Moldova şi la alegerile prezidenţiale din România din anul 2024.

Chestionat dacă există vreo lege care să împiedice o candidatură a Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din România şi Republica Moldova, liderul PSD a răspuns: „Trebuie să ai dublă cetăţenie. Există şi candidaţi în România care au dublă cetăţenie sau pot avea dublă cetăţenie”.

„Avem o criză de securitate în zonă şi trebuie să fim foarte atenţi la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect şi alta este realitatea. Este un scenariu de lucru. Nimeni nu o poate împiedica pe doamna Maia Sandu. Eu o susţin cât pot de mult pe doamna Maia Sandu prin perioada şi mai dificilă prin care trece Republica Moldova, dar, de asemenea, facem parte din familii politice diferite”, a completat Ciolacu.