​În urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, am avut efecte în 22 de localități din 5 județe: Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea, efecte care nu au pus vieți în pericol. Au fost doar 2 persoane cu leziuni minore, în rest au fost mai mult atacuri de panică, dar nu leziuni grave din cauza cutremurului, a declarat miercuri șeful DSU Raed Arafat.

Raed Arafat, DSUFoto: Inquam Photos / Alex Nicodim
  • UPDATE (17:24) Raed Arafat: 11 clădiri de școli au avut fisuri. Elevii sunt în vacanță, se fac evaluări și se vor face reparații.

Efectele au fost minore dar extinse pe mai multe localități

Secretarul de stat a spus miercuri la începutul ședinței de Guvern că nu există până la acest moment locuințe în care să nu se mai poată locui.

  • „Clădirile care au suferit fisuri și căderi de structuri constructive sunt evaluate de experții in construcții pentru a stabili daca e vreunul în pericol. Până acum nu avem niciun bloc sau cladire în care să ni se spună că nu se poate locui mai departe. Deci efectele au fost minore dar extinse pe mai multe localități.”, a spus Raed Arafat.

„Nu tremur la cutremur” - campanie de informare pe 30 de posturi TV începând de luni

Acesta a spus că DSU se va axa în perioada următoare pe pregătirea instituțională și a populației.

  • „În ultimii ani am demarat mai multe campanii de informare a populației, cea mai cunoscută - „Nu tremur la cutremur”, dacă vorbim de riscul cutremurului, campanie care urmează să revină pe 30 de posturi TV începând de luni și va merge o perioadă mai lungă de timp cu toate clipurile pe care le conține pentru informarea populației cu privire la modul de reacție.”, a spus Arafat.

Șeful DSU a vorbit și despre platforma Fii pregătit.

  • „Accesul la această platformă să fie asigurat pe site-ul fiecărei instituții publice astfel încât populația să aibă ghiduri despre ce ar trebui să facă înainte, în timpul și după cazuri de cutremur, inundații și alte dezastre.”, a spus acesta.

În privința dotărilor, Arafat a spus că din 2015 până la sfârșitul anului 2023 se va ajunge la fonduri europene în valoare de aproape 1 miliard de euro investițe pe palierele aviatic, terestru și maritim.