Panorama lansează o serie de articole despre diaspora și propune un bilanț pentru exodul românilor. Dăm la o parte toate discursurile naționalist-populiste, demontăm miturile și facem ceea ce statul român nu a reușit timp de 30 de ani: pornim o discuție reală despre toate fațetele migrației românești.

EmigranțiFoto: panorama.ro

Cu ajutorul unor experți și al unor date ignorate în spațiul public, căutăm soluții și refacem legătura între cele două Românii: cea de aici și cea „de afară”. O punte către părinții, frații, unchii și mătușile, foștii colegi de școală, vecinii – către toți ai noștri care nu mai sunt aici, ci acolo.

Exodul românilor post-1990 e un subiect la care această țară încă nu știe să se raporteze altfel decât la extreme: fie indiferent, fie pătimaș, fatalist. Chiar și după trei decenii, statul român – noi, ca societate, încă nu vedem imaginea de ansamblu și toate nuanțele din tabloul emigrării masive din această țară.

Într-o serie de interviuri realizate din ianuarie încoace cu unii dintre cei mai importanți sociologi și cercetători din România și străinătate care au documentat migrația românească, am încercat să aflu ce e important și trecut cu vederea în discuția despre diaspora.

Citește mai mult pe Panorama.ro