Staţiunea Moneasa din județul Arad a rămas fără iluminat public, din cauza unor facturi care însumează aproximativ 32.000 de lei, incluzând penalităţi, pe care primăria comunei nu le-a achitat.

Statiunea MoneasaFoto: Agerpress

UPDATE Ora 19.00: Compania Enel Energie spune, într-un comunicat, că Primăria Moneasa a plătit suma restantă, iar alimentarea cu energie a fost realuată.

„Alimentarea cu energie electrică a sistemului de iluminat public din comuna Moneasa, întreruptă ca urmare a neplății facturilor, a fost reluată, întrucât Primăria Moneasa a plătit astăzi, 10 februarie 2023, suma restantă. Enel Energie a emis corect facturile în cauză și a informat Primăria cu privire la întârzierile la plată, iar, alături de operatorul de distribuție a energiei electrice din zonă, E-Distribuție Banat, a informat cu privire la deconectare în caz de neplată a acestora”, spun cei de la Enel.

Anunţul a fost făcut vineri de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Arad, Iustin Cionca (PNL):

  • „ENEL a tăiat curentul la Moneasa, pentru că Primăria nu a plătit facturile.
  • Vă reamintesc: Consiliul Judeţean a cerut să preia staţiunea, să o repunem pe picioare, dar am fost refuzaţi. Rezultatul se vede şi nu mă refer doar la bezna care s-a lăsat peste Moneasa.
  • Până acum, Consiliului Judeţean Arad i s-a reproşat că lumea nu merge la Moneasa pentru că drumul până acolo nu este suficient de bun. L-am modernizat şi astăzi este unul dintre cele mai bune din judeţ. Problema adevărată însă nu era drumul, aşa cum se vede.
  • Problema adevărată este modul în care această comună-staţiune este administrată de la nivel local, pas cu pas, spre dezastru”.

Primar: „Ne-au tăiat curentul fără niciun avertisment”

Contactat de Agerpres, primarul comunei Moneasa, Ioan Herbei (PSD), a susținut că furnizorul de electricitate a tăiat iluminatul stradal fără niciun avertisment, pentru facturi pentru care se solicitaseră lămuriri.

  • „De două zile ne-au lăsat în beznă, pentru facturi neplătite în sumă totală de 32.000 de lei. Este vorba de facturi pentru perioada 31 mai - 15 decembrie, care însumează 14.604 lei, şi o altă factură emisă doar pentru octombrie 2022, de 14.960 lei, adică mai mult decât pe şase luni.
  • Noi am cerut lămuriri la ENEL pentru aceste diferenţe, dar şi cu privire la preţul de 2,4 lei pe kw/h la care am fost taxaţi, mult peste tarifele plătite de alte administraţii locale.
  • Fără să primim răspuns şi fără un avertisment, ne-au tăiat curentul, deşi am avut altă dată facturi restante de peste 100.000 lei şi nu au procedat astfel”, a spus edilul, care a adăugat că a semnat un ordin de plată şi aşteaptă reluarea alimentării cu energie electrică.

Primarul a ţinut să răspundă şi la comentariul preşedintelui CJ Arad:

  • „Îi comunic domnului Cionca faptul că staţiunea are doar componente private, în afară de parc şi alei. Dacă domnul preşedinte doreşte să le preia, cu tot dragul le oferim mâine dimineaţă, dar cu condiţia să le îngrijească”.

Viceprimar: Primarul a ignorat somaţiile Enel privind facturile restante

Viceprimarul comunei Moneasa, Constantin Doru Miron (PNL), susţine însă că primarul Ioan Herbei ar fi ignorat mai multe somaţii privind facturile neplătite către Enel şi că a fost înştiinţat de companie că urmează deconectarea reţelei de iluminat stradal, situaţie la care s-a ajuns în staţiunea Moneasa în urmă cu două zile.

Viceprimarul a declarat pentru Agerpres, punând la dispoziţie facturi şi somaţii primite de Primăria Moneasa de la Enel, că şi în toamna anului trecut comuna a trecut printr-o situaţie similară, pentru că Primăria nu şi-a achitat facturile.

  • „Am mai avut curentul tăiat din cauza facturilor neplătite, în toamna anului trecut, episod care a durat aproape două săptămâni. Consider că există o proastă gestionare a banilor în Primărie. Suntem o comună mică, cu 750 de locuitori şi avem 12 angajaţi la Primărie, dar plătim 10.000 de lei pe lună facturile la telefoanele mobile, pentru că sunt 90 de abonamente active. Cred că ar trebui tăiate astfel de cheltuieli, ca să putem face faţă facturilor la utilităţi şi să nu îi mai lăsăm pe oameni în întuneric”, a declarat viceprimarul.

El a mai spus că primarul a plătit abia vineri facturile restante, după ce presa a scris că staţiunea Moneasa a rămas în întuneric, dar că „reluarea alimentării cu energie electrică a reţelei de iluminat public se va face abia peste câteva zile, după ce banii intră în conturile Enel”.