Dorin Recean a fost nominalizat vineri de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru funcția de prim-ministru, după ce Natalia Gavrilița a demisionat, după un mandat de un an și jumătate. El este consilier prezidențial și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Dorin ReceanFoto: Agerpress

În vârstă de 48 de ani, Recean are o experiență de peste 27 de ani în sectorul public, privat și în instituții internaționale, conform CV-ului său.

A urmat Academia de Studii Economice din Moldova, specializarea Managementul relațiilor economice internaționale, iar în perioada 1998-2000 și-a făcut studiile la Newport University (USA), filiala Belgia.

Între anii 2010-2012 a fost viceministru al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, iar în perioada 2012-2015 a fost ministru de Interne în guvernele Filat și Leancă, fiind responsabil pentru realizarea reformei MAI și a Planului de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu UE.

Conform CV-ului său, din 2016 a lucrat în organizații și instituții internaționale, fiind consultant în domeniul analizei datelor și informației. Din 2018, predă la Universitatea Tehnică a Moldovei.

Din februarie 2022, Răcean este consilier al președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale și secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Protagonistul unui scandal mediatic

În februarie 2013, Dorin Recean, atunci ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat, scrie Ziarul de Gardă. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, supărat pe comportamentul acestuia.

Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și reabilitat în instanță de mai multe ori. Dosarul a fost ulterior clasat, mai scrie Ziarul de Gardă.

Ce avere are Dorin Recean

Potrivit ultimei sale declarații de avere, în 2021, Recean a obținut 4.200 de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26.332 de lei din funcția de lector universitar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, 9.250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 21.750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță.

Premierul de la Chișinău Natalia Gavrilița și-a anunțat vineri demisia din funcție, după un mandat de un an și jumătate, ceea ce înseamnă căderea întregului guvern al Republicii Moldova, într-o perioadă în care țara se confruntă cu o criză energetică, economică şi de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a nominalizat pentru funcția de premier pe Dorin Recean.