Parchetul European (EPPO) din Veneția a confiscat 1,6 milioane de euro în cadrul unei investigații privind suspiciunea de fraudă cu fonduri europene primite pentru dezvoltarea unor instalații mobile de tratare a apei.

bancnote-euroFoto: Dreamstime

EPPO precizează, într-un comunicat de presă de vineri, că măsura este urmare a unei investigații ample denumite „Water Diviner”, începute în 2020 și care a vizat trei cetățeni italieni și două companii suspectate de fraudă cu fonduri europene.

Este vizat un start-up care a promis să dezvolte instalații mobile de tratare a apei, alimentate cu energie solară și presupus echipate pentru a purifica și filtra apa în zone îndepărtate, oferind în același timp conectivitate la internet și o stație de încărcare pentru dispozitive mobile.

Prototipurile pentru obținerea fondurilor europene au fost prezentate drept mașini autonome, capabile să-și producă propria energie, oferind în același timp apă curată, electricitate și servicii de internet populațiilor din țările în curs de dezvoltare și subdezvoltate, asigurând astfel sustenabilitatea planetei, conform EPPO.

Proiectul a beneficiat de o finanțare europeană de 1,6 milioane de euro, acordată prin programul de cercetare și inovare „Orizont 2020”, precum și prin Programul Operațional Regional și Fondul European de Dezvoltare Regională (POR EDRF 2014/2020).

În pofida promisiunilor făcute, stațiile de tratare a apei nu au fost terminate, iar așa- „mașini termodinamice” nu au fost niciodată funcționale, potrivit procurorilor. Pentru a ascunde eșecul proiectului, suspecții ar fi transmis Comisiei Europene documente falsificate pentru funcționalitatea și avansarea proiectului, inclusiv rezultate false ale unor analize ale apei.

În plus, aceștia sunt suspectați că au încălcat regulile de licitație și au furnizat declarații false pentru a avea acces la fonduri UE în valoare de 113.000 de euro, plătite prin programul POR EDRF 2014/2020 în regiunea Friuli-Veneția.

Pentru recuperarea prejudiciului adus bugetului UE, la cererea EPPO Tribunalul din Udine a dispus instituirea sechestrului pe bani și bunuri ale suspecților, în valoare de 1,6 milioane de euro. (Foto: Dreamstime.com)