Ministrul de Interne, Lucian Bode, susține că proiectul de lege pe care l-a propus alături de Nicolae Ciucă prin care elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice nu îi vizează pe protestatari, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe sau distrugeri. El a reacționat astfel întrebat despre criticile aduse societății civile, care reclamă că actul normativ „sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare”.

Lucian Bode si Nicolae Ciuca Foto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

Lucian Bode a declarat, joi, la Albiţa, că iniţiativa sa legislativă privind modificarea Codului Penal, susţinută şi de premierul Nicolae Ciucă, ar avea scopul de a spori nivelul de protecţie şi de siguranţă a cetăţeanului şi că nu i-ar viza pe cei care protestează.

 • „Propunerile de modificare aduse Codului Penal, şi aici mă refer strict la articolul 371, nu îi vizează pe cetăţenii oneşti şi nici pe cei care ar putea protesta, ci se referă la cei care săvârşesc violenţe, distrugeri sau alte acte de acest gen.
 • Este foarte bine că în spaţiul public se naşte o asemenea dezbatere.
 • Vedem în ultimii ani infracţiuni cu violenţă împotriva minorilor, împotriva persoanelor cu dizabilităţi, împotriva femeilor, săvârşite de grupuri organizate.
 • Noi avem reglementată legitima apărare în spaţiul privat, dar noi venim acum şi propunem reglementarea legitimei apărări şi în domeniul public“, a susținut Lucian Bode, citat de News.ro.

„Nu mi se pare constructiv să vii şi să desfiinţezi o iniţiativă pentru că nu îţi convine cum arată un articol”

El a mai spus că Parlamentul este cel care va decide asupra acestei propuneri, proiectul urmând să fie dezbătut întâi la Senat, după care va fi votat şi în Camera Deputaţilor.

 • „Parlamentul va decide. Dar să vii şi să desfiinţezi o iniţiativă pentru că nu îţi convine cum arată un articol, fără să vorbeşti că acel articol este astăzi în vigoare, doar am crescut limitele pedepsei, nu mi se pare o propunere constructivă“, a declarat Lucian Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a spus că a văzut foarte multe dezbateri în ultimele 24 de ore cu privire la această propunere, susţinând că temerile nu sunt reale.

 • „Exemple de manifestări oferite de contestatarii acestui demers, respectiv injurii sau exprimarea nemulţumirii în mod gălăgios, nu fac obiectul infracţiunii în cauză.
 • Propunerea legislativă nu modifică conţinutul constitutiv al infracţiunii în vigoare.
 • Dacă legiuitorul va considera că această prevedere nu este în acord cu ceea ce îşi doresc cetăţenii, pentru că parlamentarii reprezintă cetăţenii, ea va fi amendată sau respinsă. Propunerile vizează majorarea limitelor de pedeapsă şi introducerea unor forme calificate“, a explicat Bode.

Doar închisoare pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, au depus un proiect de lege prin care elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice. Aceste infracțiuni ar urma să se pedepsească doar cu închisoarea.

Propunerea legislativă semnată de Ciucă și Bode vizează mai multe modificări ale Codului penal.

În expunerea de motive, cei doi își motivează propunerea de eliminare a amenzii pentru ultraj prin faptul că această infracțiune, fiind „îndreptata împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, mentinerea unui climat adecvat de conviețuire ori înfaptuirea justitiei”, ea „capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetațeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitarii diferitelor drepturi și interese cetatenești”.

În cazul tulburării ordinii și liniștii publice pedepsele propuse sunt de închisoare de până la 7 ani, dacă fapta este săvârșită de două sau mai multe persoane.

De asemenea, pentru încăierare pedeapsa propusă este de până la trei ani de închisoare.

Nouă ONG-uri cer respingerea legii Ciucă-Bode: Restrictionează abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare

Nouă organizații non-guvernamentale susțin că proiectul de lege propus de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, privind înăsprirea pedepselor pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice, prin eliminarea posibilității amenzii, introduce „sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare”.

Într-o scrisoare deschisă, ONG-urile susțin că inițiativa legislativă este „în oglindă” cu o propunere a PSD din 2017, care însă nu s-a mai materializat ca urmare a reacției publice.

Scrisoarea deschisă a societății civile:

 • „Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice. Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, și de dl. Bode însuși, în calitate de parlamentari.
 • Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode).
 • Nu este deloc surprinzător că dnii. Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD.
 • Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele.
 • Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.
 • Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.
 • Analiza autorităților:
 • - urlă, deci tulbură liniștea publică;
 • - amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;
 • - sunt doi sau mai mulți.
 • Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.
 • În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție.
 • Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
 • Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii.
 • Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României”.