Bărbatul din București care luni și-a răpit iubita, a băgat-o în portbagajul unei mașini și a dus-o pe un câmp din sectorul 3, unde a dat foc autoturismului, consumase cocaină, spun procurorii. Conform acestora, el a incendiat cu o brichetă interiorul mașinii, în timp ce victima era închisă în portbagaj, cu intenţia de a o ucide, după care a abandonat autoturismul şi a fugit din zonă.

Mașină de polițieFoto: Dreamstime / Vlad Ispas

Conform unui comunicat transmis marți de Parchetul Tribunalului București, în cursul acestei zile, bărbatul - care a fost reținut pentru 24 de ore - urmează să fie dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, pentru infracțiunile de tentativă de omor, lipsire de libertate în mod ilegal, conducere a unui vehicul fără permis de conducere şi conducere sub influenţa alcoolului sau altor substanţe.

Procurorii spun că luni dimineață, în jurul orei 04.40, bărbatul ar fi răpit-o pe victimă, a băgat-o cu forța în portbagajul autoturismului, apoi a plecat cu mașina prin sectorul 3, deși are permisul suspendat și se afla sub influenţa cocainei.

A ajuns pe un teren viran, unde, cu ajutorul unei brichete, a incendiat interiorul autoturismului, în timp ce victima era în continuare închisă în portbagaj, cu intenţia de a o ucide. Bărbatul a abandonat mașina şi a fugit din zonă, fiind depistat la scurt timp, iar victima a fost eliberată din portbagaj de către poliţişti, înainte ca flăcările să poată ajunge la ea, mai spune Parchetul.

Cum a fost salvată victima din mașina care luase foc

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a detaliat luni cum a fost salvată femeia cu ajutorul tehnologiei de geolocalizare, după ce aceasta a reușit să sune de două ori la 112:

  • „În primul apel, operatorul STS a auzit pe fundal o situație conflictuală și a alertat imediat Poliția. Deși era foarte speriată, persoana a reușit totuși să ofere detalii relevante despre situația în care se afla.
  • În timpul apelului, operatorul STS i-a trimis un SMS cu un link de localizare, pe care să îl acceseze pentru a putea fi transmise către sistemul 112 coordonatele geografice ale poziției telefonului de pe care a sunat.
  • Deoarece mașina în care era sechestrată se afla în mișcare, pe baza informațiilor de localizare primite în timp real de la telefonul victimei, operatorul STS s-a asigurat că aceste date sunt recepționate și de către dispeceratul Poliției.
  • Astfel, echipajele de intervenție au putut identifica zona și au reușit să ajungă în timp util la victimă.
  • Al doilea apel a fost efectuat chiar în momentul sosirii echipajelor de poliție. Femeia a anunțat că mașina în care se afla sechestrată a fost incendiată.
  • Apelul a fost transferat imediat către ISU-SMURD, Ambulanță, Poliție și Jandarmerie”.

Tehnologia de geolocalizare HTML5 este o soluție de localizare dezvoltată de STS în anul 2018, disponibilă pentru smartphone-urile care au activate conexiunea la Internet și GPS-ul, fără să fie nevoie de instalarea unui soft sau unei aplicații.

În situația în care sunați la numărul de urgență 112 și nu cunoașteți adresa sau un punct de reper identificabil pentru determinarea adresei/poziției unde vă aflați și unde este nevoie de ajutor, în cazul în care dețineți un smartphone cu serviciile date active, operatorul STS din cadrul Serviciului de urgență 112 vă poate transmite un SMS cu un link pe care trebuie să îl accesați pentru obținerea poziției telefonului mobil și transmiterea acesteia către sistemul informatic al Serviciului de urgență 112, a mai precizat STS.

(Sursa: Dreamstime.com)