Investițiile imobiliare din ultimii ani încep să schimbe, pe alocuri, fața vechiului București, chiar dacă investitorii care își bagă banii în clădiri istorice, pentru a le scoate la lumină farmecul de altădată și a-l aduce în modernitate, nu sunt mulți.

Casa Mariei Mihaiescu (Mita Biciclista)Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bucureștiul din secolul al XIX-lea cunoștea aceeași dezvoltare ca Parisul. Nu doar acolo s-au construit clădiri sau palate impozante, ci și pe malul Dâmboviței. Bucureștenii cu stare se îmbrăcau după moda de la Paris și vorbeau franțuzește.

Iar mărturie a atmosferei de atunci au rămas casele lor, peste tot prin centrul Bucureștiului. Nu ne putem lăuda cu un Champs-Élysées, dar avem Calea Victoriei, ajunsă celebră în The New York Times, în 1928. Dar, de atunci, lipsa interesului, a banilor, problemele juridice, birocrația, toate stau în calea renovării centrului Capitalei.

Cine are drum prin centrul orașului sau se aventurează pe jos, pe străzile adiacente bulevardelor, dă de un alt București. Chiar peste drum de Biserica Amzei s-a redeschis casa celebrei curtezane Mița Biciclista. Pe numele ei real Maria Mihăescu, ea a făcut furori în lumea mondenă de la începutul anilor 1900, prin cuceririle ei amoroase, dar și prin aparițiile pe bicicletă, o raritate la vremea respectivă.

Citește mai mult pe Panorama.ro