Atacat de Nicușor Dan că face jocul rechinilor imobiliari, Prefectul Capitalei, Toni Greblă, susține că nu va ataca luni PUZ-urile pe zonele protejate și că i-a cerut Primarului General, prin două adrese, să-i trimită copie certificată după ele, însă n-a primit niciun răspuns. Greblă spune că demersul său a fost motivat de „un zvon” că acestea nu ar fi fost adoptate în 2000, în CGMB, şi că nu ar exista în arhivele Primărie.

Toni GreblăFoto: AGERPRES

Prefectul afirmă că iesirea lui Nicuşor Dan îi arată că „este ceva în neregulă cu acele PUZ-uri”. „Eu nu am ce să atac mâine în instanţă pentru că nu ştiu dacă există, nu le-am văzut ca să contest legalitatea adoptării lor”, a spus el, precizând că primarul este obligat, în virtutea legii, să îi pună la dispoziţie toate documentele.

Toni Greblă a precizat că ”în spaţiul public a apărut un zvon cu privire la faptul că cele 86 de PUZ-uri pe zone protejate nu ar exista şi că nu ar fi fost adoptate de CGMB în decembrie 2000”.

”Nu mi-a venit să cred că aşa ceva se poate întâmpla, dar imediat după, a apărut un răspuns către un ONG al unui director din Primărie, de la Direcţia Arhive, în care scria că aceste PUZ-uri nu au existat niciodată în arhiva Primăriei şi nu se află nici acum, scris de Primăria Capitalei. În această situaţie, pentru a elimina orice suspiciune, am solicitat prin două adrese primarului Capitalei să îmi trimită copie certificată după aceste PUZ-uri, dar nu mi-a răspuns la niciuna, iar astăzi a ieşit în conferinţă acuzând că vreau să atac în instanţă aceste PUZ-uri. Nu era mai simplu să îmi dea un telefon şi să îmi spună că există, să mă invite la primărie să le văd?”, a precizat prefectul Toni Greblă, pentru news.ro.

Prefectul a mai arătat că primarul Nicuşor Dan „a făcut mare tam-tam că zonele protejate ar rămâne neprotejate, însă el însuşi a suspendat PUZ-urile de la patru sectoare”.

„A fost vreo nenorocire? Nu, pentru că există PUG-ul, planul urbanistic general. Se pare că este un lucru mai profund ceea ce s-a întâmplat cu aceste PUZ-uri, nu numai în mandatul lui Nicuşor Dan, pentru că ele au fost adoptate sau se vorbeşte despre adoptarea lor încă din anul 2000 şi se pare că asta deranjează mai mult. Eu voi lua o decizie după ce voi vedea despre ce e vorba, voi avea opinia direcţiilor de specialitate din Prefectură şi voi spune care este poziţia, pe lege, privind aceste PUZ-uri”, a mai spus prefectul Capitalei.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan, afirmă că prefectul municipiului Bucureşti intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor. Motivaţia ar fi, conform edilului, aceea că „există suspiciuni în diverse medii” cu privire la acest document.

El susţine că demersul prefectului ar avea la bază o adresă din decembrie 2022 a Inspectoratului de Stat în Construcţii, adresă care ar conţine pasaje întregi din documentele unei asociaţii care „apără investiţii controversate din Bucureşti”. „Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, spune Nicuşor Dan.