Meteorologii au emis, vineri, o informare meteo de ninsori moderate şi intensificări ale vântului pentru cea mai mare parte a ţării şi o atenţionare Cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscol la munte, în 26 de judeţe, ambele valabile până duminică după-amiaza. De duminică, vremea se va răci

Cod galben de ninsoare și viscolFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Potrivit ANM, în intervalul 3 februarie, ora 10:00 - 5 februarie, ora 18:00, aria ninsorilor se va extinde treptat din orele serii dinspre regiunile nord-vestice şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Local se va depune strat nou de zăpadă, care va fi mai consistent în zonele montane. Prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20-30 l/mp, cu precădere în jumătatea vestică a ţării.

Vântul va prezenta local şi temporar intensificări, cu viteze în medie de 50-60 km/h în majoritatea zonelor, iar la munte cu rafale de 65-75 km/h. Vor fi perioade în care intensificările de vânt se vor asocia cu ninsoare.

Vremea se răcește de duminică

„De duminică (5 februarie), vremea va intra într-un proces de răcire şi va deveni geroasă noaptea, cu precădere în regiunile intracarpatice”, atrag atenţia meteorologii, care vorbesc despre un val de aer polar care va învălui țara noastră.

  • „Această masă de aer foarte rece se va resimți cel mai bine sâmbătă noaptea și apoi duminică, luni și marți în condițiile în care temperaturile vor scădea treptat și foarte mult.
  • Nopțile vor deveni geroase în jumătatea de vest a teritoriului, în mod deosebit și pe arii mai restrânse în rest.
  • Vineri și chiar și sâmbătă vorbim de temperaturi totuși plăcute pentru această perioadă, temperaturi maxime ce vor mai atinge valori de 7-8 grade în partea de sud a teritoriului.
  • Sâmbătă la fel, în jumătatea de sud va fi destul de bine, tot cu valori de 7-8 grade, însă sâmbătă spre duminică se va răci semnificativ în regiunile intracarpatice, acolo unde temperaturile minime de această dată vor atinge pragul gerului, adică valori de -10 grade și chiar vor coborî sub acestea, în timp ce în restul teritoriului vor fi ușor negative. Duminică, luni spuneam, ziua chiar temperaturile vor fi foarte scăzute.
  • Temperaturile maxime vor fi negative în aproape toată țara, cu valori de la -7 minus 6 grade în depresiuni, la cel mult 0-2 grade pe aici, pe colo, în partea de sud a teritoriului, iar în nopțile sâmbătă spre duminică, duminică spre luni și luni spre marți vor fi geroase în mare parte din țară”, a precizat Alina Şerban, meteorolog în cadrul ANM, pentru Antena 3 CNN.

De asemenea, în perioada 3 februarie, ora 20:00 - 5 februarie, ora 18:00, temporar va ninge şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50-70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 de metri vântul va depăşi 80-90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută.

În vestul Carpaţilor Meridionali se vor acumula peste 30-40 l/mp şi se va depune strat consistent de zăpadă.

Judeţele care vor intra sub Codul galben de ninsori sunt: Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timiş, Vâlcea şi Vrancea.

Cum va fi vremea în București

Temporar cerul va avea înnorări şi din seara zilei de vineri (3 februarie) trecător vor fi precipitaţii slabe, ninsori noaptea, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (4 februarie) şi sub formă de ploaie.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări duminică, când vor fi viteze în general de 40...45 km/h.

Temperatura maximă va scădea semnificativ, de la 8...9 grade vineri, până în jurul valorii de 1 grad duminică, iar cea minimă va fi de -2...0 grade. (Surse Agerpres, news.ro)