Ministrul de Interne Lucian Bode se declară „convins” că România va intra în Schengen în 2023 și susține că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner, după ce i-a trimis „o scrisoare construită într-un mod constructiv”.

Lucian BodeFoto: Inquam Photos / George Calin

Bode a scris, pe Facebook, că la reuniunea informală de joi a Consiliului informal Justiție și Afaceri Interne au fost abordate „subiecte deosebit de importante pentru România și pentru Uniunea Europeană, precum combaterea criminalității organizate și reducerea migrației ilegale către UE și, evident, aderarea României la spațiul Schengen”.

  • „În dialogul cu partenerii europeni am adus în discuție subiectul care ne preocupă cel mai mult în momentul de față - aderarea României la spațiul Schengen. În context, am subliniat că România a îndeplinit și îndeplinește în continuare toate condițiile de aderare și am cerut soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil.
  • Până la luarea deciziei de aderare, am transmis tuturor partenerilor europeni determinarea României de a continua implementarea la cele mai înalte standarde a tuturor condițiilor de aderare, așa cum au constatat partenerii europeni în cadrul celor 2 exerciții de evaluare voluntară din România”, a scris Bode pe Facebook.

El mai spune că în „perioada următoare” va continua „dialogul cu toți partenerii europeni, în special cu Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene, pentru că aceasta este cea mai bună soluție pe care o avem în momentul de față pentru a conserva majoritatea covârșitoare de state care ne-au susținut și ne susțin în continuare”.

  • „În ceea ce privește relația cu Austria, am discutat cu omologul meu austriac, Gerhard Karner, și sunt încrezător că în perioada următoare vom relua dialogul bilateral, întrucât România are o așteptare legitimă ca Austria să își reconsidere poziția exprimată la vot în luna decembrie a anului trecut.
  • Totodată, i-am cerut ca Austria să revină la sprijinul constant arătat față de aderarea României, astfel încât procesul de aderare la spațiul Schengen să se finalizeze cât mai curând posibil. Cu atât mai mult cu cât noile date prezentate la Stockholm de către agenția europeană FRONTEX confirmă încă o dată că România nu se află pe principala rută de migrație din Balcani”, a mai scris pe Facebook ministrul de Interne.

Anterior, el declara pentru Euronews că a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner, după ce i-a trimis „o scrisoare construită într-un mod constructiv”.

  • „Am avut o discuție cu ministrul de interne austriac Gerhard Karner. Această discuție vine în urma unei scrisori pe care eu i-am adresat-o în urmă cu câteva zile, o scrisoare construită într-un mod constructiv de normalizare a relațiilor bilaterale.
  • I-am spus în scrisoare că îmi doresc ca România și Austria să aibă un dialog bazat pe deschidere, respect reciproc și un dialog în care să avem angajamente reale pentru soluții bazate pe reguli și pe principiile Uniunii Europene.
  • Sunt convins că dialogul la nivel diplomatic va continua și va înregistra progrese în perioada următoare.
  • Pot să spun că am agreat cu domnul ministru Gerhard Karner ca în perioada următoare, la nivel tehnic, structurile Poliției de Frotnieră, Poliției Române, Inspectoratului General pentru Imigrări și toate celelalte structuri din cadrul Ministerului de Interne în acest dosar să reia dialogul cu structurile similare din Austria.
  • Și după ce această etapă este finalizată, evident că vom relua dialogul la nivel politic între mine și ministrul austriac de Interne. Îmi doresc ca acest lucru să se realizeze cât mai curând posibil pentru că este important ca poziția Austriei să se schimbe, pentru ca acest dosar să poată înainta cu succes”, a declarat Bode pentru Euronews.

El a mai spus pentru Euronews că are „convingerea că anul 2023 va fi anul integrării depline în Uniunea Europeană, după aderarea la Uniunea Europeană”.

Prima reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, după cea desfășurată în decembrie, la care Austria și Olanda au blocat intrarea României și Bulgariei în Schengen, a început joi în Suedia.

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a refuzat să răspundă întrebărilor privind aderarea României la Schengen, dar a vorbit despre „presiunea” care trebuie pusă pe Comisia Europeană pentru o pază mai bună a frontierelor.