Investigațiile anchetatorilor în cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava arestate pentru luare de mită au pornit de la denunțul familiei unui pacient căruia i-ar fi fost amânat tratamentul luni de zile și aprobat doar după ce i-ar fi dat bani doctoriței, scrie Monitorul de Suceava. Medicamentul comandat ar fi venit în aproximativ două săptămâni, însă între timp pacientul murise.

Șpagă la medic în spitalFoto: Roman Romaniuk | Dreamstime.com

Un prim denunț a fost înregistrat în martie 2022, medicul Anca Ababneh Dumitrovici fiind reclamată că a cerut și a primit bani pentru prescrierea tratamentului pentru cancer, iar în iunie 2022 a fost făcut un al doilea denunț. În acest caz, doctorița era reclamată că nu ar fi prescris tratamentul recomandat de un alt medic oncolog din Iași, în monitorizarea căruia pacientul s-a aflat până la un moment dat. Medicamentul administrat la Suceava, altul decât cel prescris de la Iași, i-ar fi provocat bolnavului agravarea stării de sănătate, ceea ce a dus la întreruperea tratamentului oncologic.

Din declarațiile martorilor reiese că doctorița chema pacientul la cabinet, dar tot amâna începerea tratamentului, din decembrie 2021 până în martie 2022, scrie Monitorul de Suceava.

Între timp, familia pacientului ar fi aflat de la alți bolnavi de cancer pe care i-a întâlnit în spital că pentru a primi tratamentul potrivit pacientul trebuie „să dea plicul”. În aprilie 2022, disperați că tratamentul oncologic nu a fost reluat, martorul i-ar fi promis doctoriței că face un împrumut și vine cu banii, iar imediat a primit spre completare formularul de consimțământ pentru administrarea tratamentului. Medicamentul comandat a venit în aproximativ două săptămâni, însă pacientul murise.

Din anchetă reiese că pacienții discutau între ei că oferirea unei anumite sume era condiția pentru administrarea tratamentului corespunzător și facilitarea obținerii de rețete medicale.

„Tarif” dublu pentru două tipuri de cancer

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-ianuarie 2023, în mod repetat, ar fi cerut și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora. „Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Unul dintre cazuri iese în evidență - în 13 decembrie 2022, medicul ar fi cerut și primit de la un pacient 100 de lei. Bolnavul, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi, spunându-i că are două forme de cancer, conform Monitorul de Suceava. Pacientul ar fi pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit. Ultima sumă de bani primită, din seria celor 64 documentate de anchetatori, a fost în după-amiaza zilei în care a fost reținută, când ar fi primit de la ruda unui pacient 200 de lei.

Potrivit acestora, în doar o săptămână din luna decembrie a anului trecut, doctorița ar fi primit mită bani și bunuri de 62 de ori.

Procurorii au vorbit și despre atitudinea pasivă pe care ar fi avut-o când pacienții sau aparținătorii îi puneau pe birou bancnote sau plicuri cu bani. Înregistrările video ar fi arătat că de fiecare dată medicul ar fi acoperit rapid, cu înscrisuri medicale, banii sau plicurile primite, iar după ce pacienții/aparținătorii părăseau cabinetul le punea în sertarul biroului, de unde le lua la sfârșitul programului.

Venituri de aproape 5.000 de euro pe lună

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut un venit anual, în anul fiscal precedent, de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Județean Suceava, și de 84.504 lei încasați ca persoană fizică autorizată (clinică), ceea ce înseamnă 294.840 de lei, adică 24.570 de lei pe lună (aproape 5.000 de euro). Soțul său, tot medic, a încasat 131.721 de lei de la spital și 88.200 de lei de la clinică.

Sursă foto: Photo164574163©Roman Romaniuk|Dreamstime.com