Republica Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid, spune ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi, care a ţinut să nuanţeze totuşi că apartenenţa la o alianţă militară nu presupune neapărat aderarea la NATO, conform IPN.md, Radio Chişinău şi EFE.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Discuţiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianţă militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetăţenii, a susținut ministrul Apărării, marți seară, la un post local de televiziune.

„Domeniul apărării a fost dat uitării”

  • „Cu regret, domeniul apărării a fost dat uitării, n-au fost făcute investiţii, iar de aceea nu putem face faţă provocărilor din prezent. Statutul nostru de neutralitate ne-a lasat să fim de unii singuri şi cu un sistem de apărare care nu este relevant în situaţia actuală”, a subliniat Anatolie Nosatîi.

Potrivit acestuia, armata - estimată la aproximativ 6.500 de militari profesionişti (plus 2.000 de soldaţi care fac serviciul militar obligatoriu în fiecare an) - a primit până acum „puţină atenţie”, notează EFE.

În acest sens, el a pledat pentru crearea de alianţe militare fără a renunţa la neutralitatea consacrată de Constituţie.

Toţi cei care doresc să manipuleze acest subiect au invocat NATO

Într-un interviu recent pentru Politico, preşedintele Maia Sandu a spus că, în prezent, au loc discuţii serioase dacă Republica Moldova îşi poate asigura singură securitatea sau e necesară apartenenţa la o alianţă mai mare.

În acest context, ministrul Apărării susţine că renunţarea la statutul de neutralitate trebuie să coincidă cu dorinţa poporului de a face sau nu parte dintr-un bloc militar.

  • „Revizuirea statutului de neutralitate trebuie s-o facă politicienii şi trebuie s-o facă luând în considerare opinia cetăţenilor.
  • Acest subiect trebuie supus dezbaterilor, analizelor, este un proces democratic care trebuie să aibă loc în conformitate cu toate prevederile", a spus Anatolie Nosatîi.

Potrivit ministrului, Republica Moldova este departe de a atinge standardele ţărilor membre NATO.

  • „Toţi vehiculează ideea cu NATO, dar doamna preşedinte n-a menţionat NATO, ci o alianţă. Iar alianţele sunt diferite, exista alianţe locale, regionale. Dar toţi cei care doresc să manipuleze acest subiect au invocat NATO.
  • NATO este o alianţă politico-militară foarte puternică, iar dorinţa de a deveni membru nu este suficientă.
  • Trebuie să faci faţă, să fii acceptat, să implementezi standarde în sistemul de pregătire, dotare.
  • În primul rând, nici nu se discută acest lucru acum, dar noi nici nu suntem pregătiţi.
  • Este o discuţie doar pentru a crea polemici în societate, pentru a distrage atenţia de la alte probleme.
  • În primul rând, trebuie să vedem ce doresc cetăţenii Republicii Moldova”, a argumentat Anatolie Nosatîi.

Aceste discuţii, parte dintr-un război hibrid

Declaraţia preşedintelui Maia Sandu privind posibilitatea aderării la o alianţă a generat un val de critici. Atât politicieni din Republica Moldova, cât şi din Federaţia Rusă au acuzat guvernarea de la Chişinău de încercarea de a atrage ţara în război.

  • „Nu comentez ceea ce spun cei care-şi doresc ca Republica Moldova să fie o ţară slab dezvoltată, care nu are sistem de apărare, rezilienţă.
  • Ei îşi doresc ca noi să nu avem capacitatea de a răspunde provocărilor. Toate aceste discuţii sunt parte componentă a unui război hibrid care este dus împotriva guvernării şi statalităţii Republicii Moldova.
  • Evoluţiile din Ucraina ne obligă să ne regândim strategia şi să ne pregătim pentru provocările de securitate”, a mai spus ministrul moldovean al apărării”, a mai declarat ministrul Apărării de la Chișinău.

Nosatîi mai spune că principalul obstacol în calea aderării Republicii Moldova la alianţa (nord-atlantică) este lipsa de sprijin din partea majorităţii cetăţenilor moldoveni.

Potrivit Constituţiei, Republica Moldova este un stat neutru. Doar parlamentul poate modifica legea supremă cu voturile a cel puţin 2/3 dintre deputaţi, notează IPN. (Sursa: Agerpres)

CITEȘTE ȘI: