Ministrul Energiei, Virgil Popescu, cere demiterea președintelui Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, și a unui membru al directoratului CE, Marius Negru, în urma accidentului produs în cariera Jilț și soldat și trei morți și zece răniți.

Virgil Popescu, ministrul EconomieiFoto: Agerpres

Anunțul a fost făcut de Popescu luni, când a anunțat concluziile raportului Corpului de control, el spunând că este inadmisibil să fie folosite mașini vechi de peste 40 de ani.

El a subliniat că responsabilitățile în cazul accidentului de la cariera Jilț vor fi clarifcate în urma anchetei penale.

Popescu a cerut Consiliului de supraveghere al CEO Oltenia eliberarea din funcția de președinte și director a lui Daniel Burlan, precum și a lui Marius Negru, dar și schimbarea directorului Direcției comerciale responsabil cu achizițiile în companie.

  • „Punerea în pericol a vietilor unor angajați e inacceptabilă și asta s-a întâmplat.
  • Se folosesc mașini vechi de peste 40 de ani (...) Gradul de uzură al acestora, la fel, este conform duratei. Niciun om din persoanele care vor fi găsite răspunzătoare nu va fi omis din raport.
  • Din analiza Corpului de Control a reieşit clar că procedura privind achiziţia trebuie îmbunătăţiţă.
  • Am mai solicitat identificarea tuturor persoanelor responsabile cu întocmirea caietele de sarcini.
  • Am solicitat eliberarea din funcţie a celor responsabili de reabilitarea drumurilor pentru că este inadmisibil ca în anul 2023 să avem drumuri de acces în carieră aşa cum aţi văzut. (...) Este clar că activitatea de protecţie a muncii în CE Oltenia a existat poate doar formal, pentru că o activitate de protecţie a muncii presupune şi prevenirea unor astfel de accidente. De aceea am solicitat, prin raportul preliminar al Corpului de control, schimbarea din funcţie”, a declarat Virgil Popescu,

El a mai spus că vor fi extinse verificările în privința achizițiilor făcute de CEO Oltenia pentru carierele de cărbune.

Virgil Popescu a făcut aceste declarații luni, la Hidrocentrala Porţile de Fier 1.

Trei persoane au murit şi alte zece au fost transportate la spital în urma accidentului produs marţi în cariera Jilţ Sud. Primele verificări ale poliţiştilor arătau că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă. După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani şi după rănirea altor muncitori, Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Citește și:VIDEO O maşină care transporta muncitori s-a răsturnat într-o carieră minieră din Gorj / Trei morți și 10 răniți