Pentagonul va menţine mii de soldaţi pentru cel puţin încă nouă luni la baza Mihail Kogălniceanu din România, desfăşurare militară americană aflată cel mai aproape de conflictul din Ucraina, au declarat oficiali citaţi de The New York Times, conform Agerpres.

militar american la Baza Aeriana Mihail KogalniceanuFoto: Agerpres

La baza de la Mihail Kogălniceanu sunt staţionaţi începând din vara trecută aproximativ 4.000 de militari din Divizia 101 Aeropurtată a SUA, inclusiv mici grupări de trupe care fac frecvent exerciţii la graniţa României cu Ucraina. Înaintea acestui contingent, Pentagonul a trimis în România un contingent mai mic al Diviziei 82 Aeropurtată, ca parte a forţei de reacţie rapidă în urma declanşării invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtată, înlocuite în România cu o brigadă diferită, condusă de ofițeri superiori

Trupele Diviziei 101 Aeropurtată vor părăsi România în următoarele două luni, iar potrivit oficialilor citaţi de New York Times vor fi înlocuite de o brigadă diferită a aceleiaşi divizii, care-şi are baza permanentă în SUA la Fort Campbell.

În plus, spun oficialii citați, misiunea va fi condusă de ofiţeri superiori, printre care se vor număra un general cu două stele şi planificatori de vârf din cadrul Diviziei a 10-a de asalt montan, în cadrul unei desfăşurări ce va avea o durată de nouă luni.

Până sâmbătă nu era clar dacă Pentagonul urma să menţină unitatea de nivel superior la baza de la Kogălniceanu sau să-şi mute forţele în altă parte.

Trimiterea unui general cu două stele în apropierea unei zone de conflict permite luarea mai rapidă a deciziilor asupra poziţionării trupelor şi armelor dacă Rusia ar împinge războiul în teritoriul NATO, explică analişti militari.

O asemenea mişcare „ar asigura că Statele Unite sunt bine poziţionate în oferirea unei descurajări robuste şi a unei poziţii defensive aliaţilor noştri pe continentul european”, menţiona sâmbătă Pentagonul într-o declaraţie, adăugând că „SUA vor continua să-şi ajusteze corespunzător postura ca răspuns la mediul de securitate dinamic”.