Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că „retorica belicoasă a Rusiei și nervozitatea Kremlinului arată un grad de disperare".

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATOFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
  • „Ucraina are nevoie de ajutorul nostru în continuare. E un moment foarte dinamic. Nu avem discuții pentru nevoia de sprijin pentru Ucraina o dată pe lună, ci zilnic.
  • Știm zilnic nevoile ei, ce putem oferi, ce calitate de echipamente le oferim. Retorica belicoasă a Rusiei arată un grad de disperare. Această sarabandă de declarații super belicoase și absurde arată nervozitatea Rusiei”, a declarat, într-un interviu pentru Digi 24, secretarul general adjunct NATO.

Ce spune Geoană despre o posibilă invazie rusă pe scară largă

În opinia oficialului NATO, Rusia se mobilizează pentru a continua războiul și pentru a face față contraofensivei ucrainiene.

„E clar că Rusia a mobilizat 200.000 de militari, nu vedem cum ar putea fi de o calitate mult superioară celor care sunt deja acolo.

  • Se mobilizează pentru a continua acest război. Că decizia va fi să aibă o contraofensivă, când, dacă, din ce direcție, avem elemente de a putea anticipa. (...).
  • Este evidentă diferența între echipamentele NATO și cele post sovietică de care dispune Rusia. Vedem cum Rusia sapă tranșee în 2-3 linii de apărare în est și în sud. Se pregătesc pentru o eventuală contraofensivă ucraineană. E important la Ramstein și la următoarele întâlniri să continuăm să sprijinim Ucraina”, a susținut Geoană.

El a vorbit și despre adaptarea regulilor NATO pentru că există „în continuare riscuri dinspre sud, terorism, Nord-Stream”, spunând că este nevoie de apărarea infrastructurilor critice.

Geoană a mai spus că Rusia nu și-a schimbat obiectivul strategic de la început de a ține Ucraina în sfera ei de influență.

  • „Între voință și putință e distanță destul de mare. Suntem sceptici la capacitatea Rusiei de a schimba dinamica pe terenul de luptă. În clipa în care ești superputere nucleară, folosirea în exces a acestei retorici e contraproductivă.
  • Nu cred că cineva se poate gândi că ne va intimida o astfel de retorică. E clar că acest tip de război prelungit, mă întorc la ce spune Stoltenberg și conducerea NATO, cu cât ajutăm mai mult Ucraina să își ajute țara și independența putem spera că și calculul strategic al Rusiei se poate modifica”, a adăugat el.