Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută pentru luare de mită, în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori. Doctorița, care conform declarației sale de avere ar câștiga aproape 5.000 de euro pe lună, este acuzată că ar fi primit mită de la zeci de pacienți sume cuprinse între 50 de lei și 50 de euro.

Poliția RomânăFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

20:56 Magistraţii suceveni au emis, vineri seară, mandat de arestare pentru 30 de zile în cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean

O echipă de ofiţeri din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Suceava a făcut, joi seară, percheziţii în mai multe cabinete de la Spitalul Judeţean Suceava, inclusiv la Secţia de Oncologie din cadrul unităţii medicale. Potrivit unor surse citate de News.ro, totul ar fi pornit de la denunţul unui pacient care ar fi reclamat că i s-ar fi cerut mită. Poliţiştii au organizat un flagrant joi la Spitalul Judeţean Suceava.

În urma percheziţiilor, dar şi a audierilor care au durat mai multe ore, şefa Secţiei de Oncologie, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută pentru 24 de ore. Ea va fi dusă în instanță, cel mai probabil în cursul zilei de vineri, cu propunerea emiterii unui mandat de arestare.

Conform Parchetului Tribunalului Suceava, în perioada aprilie 2022-19.01.2023, în mod repetat, ar fi acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, ar fi pretins și primit diferite sume de bani (câte 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte bunuri (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora.

„Banii și produsele alimentare au fost primite pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit”, spun procurorii.

Potrivit acestora, în doar o săptămână din luna decembrie a anului trecut, doctorița ar fi primit mită bani și bunuri de 62 de ori.

Venituri de aproape 5.000 de euro pe lună

Conform ultimei sale declarații de avere, din iunie 2022, Anca Ababneh Dumitrovici a avut un venit anual, în anul fiscal precedent, de 210.336 de lei, ca medic la Spitalul Județean Suceava, 84.504 lei încasați ca persoană fizică autorizată (clinică), ceea ce înseamnă 294.840 de lei, adică 24.570 de lei pe lună (aproape 5.000 de euro)

în timp ce soțul său, tot medic, a încasat 131.721 de lei de la spital și 88.200 de lei de la clinică.

(Foto: Dreamstime.com)