Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, a declarat luni că a cerut Senatului UB să retragă titlul de doctor honoris causa acordat mareșalului Ion Antonescu în anul 1941.

Cristian PredaFoto: AGERPRES
  • „Am solicitat Senatului Universității din București să retragă, în proxima sa ședință, titlul de doctor honoris causa, pe care i l-a acordat în 1941 mareșalului Ion Antonescu.
  • Numele dictatorului militar, participant la Holocaustul împotriva evreilor și romilor, nu trebuie să mai fie asociat cu numele unei instituții care respectă libertățile”, a scris Preda într-un mesaj pe Facebook.

Numele mareșalului Ion Antonescu apare pe lista personalităților care au primit titlul publicată pe site-ul Universității din București.

Potrivit raportului publicat în 2004 de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România condusă de Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, autorităţile române poartă principala responsabilitate atât pentru planificarea, cât şi pentru punerea în practică a Holocaustului.

Aceasta include:

  • deportarea şi exterminarea sistematică a majorităţii evreilor din Basarabia şi Bucovina, precum şi a unor evrei din alte zone ale României, în Transnistria;
  • uciderea în masă a evreilor români şi a celor locali în Transnistria;
  • execuţiile masive ale evreilor din timpul Pogromului de la Iaşi;
  • discriminarea şi degradarea sistematică la care au fost supuşi toţi evreii români în timpul administraţiei antonesciene, inclusiv exproprierea bunurilor, concedierea de la locurile de muncă, evacuarea forţată din zonele rurale şi concentrarea lor în capitale de judeţ şi în lagăre, precum şi utilizarea masivă a evreilor de sex masculin la muncă forţată sub aceeaşi administraţie.

În acelaşi timp, Comisia a conchis că responsabilitatea mareșalului Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina şi Transnistria este indiscutabilă, fiind implicat direct în măsurile represive împotriva evreilor.

Totodată, nu trebuie omis rolul membrilor unor partide şi organizaţii fasciste în promovarea ideologiei antisemite şi în declanşarea violenţei împotriva evreilor înaintea aplicării soluţiei finale de către Ion Antonescu.

La climatul ostil evreilor înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi-au adus contribuţia semnificativă membrii Ligii Apărării Naţional Creştine, Partidului Naţional Creştin, Mişcării Legionare (cunoscută în diverse etape şi sub numele de Legiunea Arhanghelului Mihail sau Garda de Fier).

Victimele Holocaustului în România, de ordinul sutelor de mii

În timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni.

De asemenea, au pierit şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată sub conducere maghiară, precum şi 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte ţări din Europa.

Au murit, de asemenea, o mare parte dintre romii deportaţi. Din cei 25.000 de romi (jumătate dintre ei copii) trimişi în Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit. Comunităţi rome nomade vechi de secole au dispărut pentru totdeauna.

Guvernul României a adoptat în 2002 Ordonața de Urgență 31, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, deci și Ion Antonescu, ordonață completată prin Legea 107/2006 și Legea 217/2015.