Președinția suedeză a Consiliului UE este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru ca România să adere la Schengen prin identificarea de soluții concrete și și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării, a spus ministrul suedez de externe, Tobias Billström, într-o convorbire cu omologul său român, Bogdan Aurescu.

Tobias BillstromFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023.

În cadrul convorbirii, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța coordonării de către Președinția suedeză a dialogului cu toți partenerii europeni implicați în dosarul aderării României la Schengen, iar Tobias Billström a subliniat că Suedia este pregătită să se implice activ pentru un rezultat pozitiv.

  • „Ministrul suedez de externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării.
  • Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranța în înregistrarea de progrese în acest dosar și în identificarea unei soluții pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor și așteptărilor României”, arată un comunicat al MAE.

Totodată, ministrul român de externe a salutat atenţia pe care Preşedinţia suedeză îşi propune să o acorde sprijinului multidimensional pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi problematicii migraţiei, aspectelor vizând statul de drept şi drepturile fundamentale, priorităţilor în domeniul mediului şi schimbărilor climatice, consolidării rezilienţei UE, relaţiei cu partenerii terţi.

Potrivit sursei citate, cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluţiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulţumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare.

Cei doi miniştri au agreat menţinerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spaţiul Schengen.

Citește și:

De ce Suedia nu va iniția în Consiliul UE un vot pentru primirea Bulgariei și României în Schengen